По данни на издателствата се печатат все повече книги, библиотеките също са в подем

Четем все повече. Освен че по данни на издателствата се печатат все повече книги, библиотеките също са в подем. Предпочитанията са към българските автори, а от чуждестранните  най-търсени са класическите романи и биографиите.

2019 г. ще остане завинаги специална за Калина Иванова. Тя е станала майка на момиченце, а освен това е получила и приз – „Читател на годината” на Столичната библиотека. Калина разказва, че не може да преброи колко книги е взела и прочела през последните 12 месеца.

„Цяла година съм взимала доста книги, аз обичам да чета още от малка. Книгите са ми голяма любов, голяма страст, независимо, че бях бременна, а после и с бебе, аз редовно си посещавам библиотеката”, заявява Калина Иванова.

Тя често се озовава в ситуация, в която едновременно се грижи за малката и чете.

„Малко е трудно, но да, особено докато се храним. Ако тя случайно заспи, използвам времето да почета”, разказва Калина.

От Столичната библиотека тази година са взети над половин милион книги. Читателите до 28 години са 30 851, а над тази възраст 27 000.

„Забелязва се тенденция на все повече млади хора, които четат най-вече български автори, историческа литература и то съвременна история, книги за политика, за личностно развитие, книги за екология като нашумяла тема. Много популярни са и автобиографичните книги”, обясни Борислава Борисова от Столичната библиотека.  

Мартин Колев е един от популярните млади български писатели. Поредицата му „Софийски магьосници” е фентъзи, което разказва за битката между доброто и злото в магическия свят на столицата. Според него българинът е започнал да чете повече, защото се е пренаситил от дигиталното.

„Четенето е едно възвръщане към вътрешно спокойствие, към заобикалящата ни тишина, което става все по-трудно. Това е лесен начин да се върнем към човешкото в някакъв смисъл”, смята писателят Мартин Колев.

А тайната, за да се хареса една книга, според младия автор, е тя да е написана искрено.