Влизат в сила и новите 30 дни бедствено положение в града

Водата в Перник не е опасна за хората. Резултатите от микробиологичните изследвания показват, че всички показатели са в норма.

Бедственото положение в града остава в сила за следващите 30 дни заради трагичното състояние на ВиК мрежата в града и малкото вода останала в язовир "Студена". 

Съмнения за зараза с ешерихия коли се появиха след като беше установено, че има смесване на канална и питейна вода в квартал "Проучване", а няколко души бяха приети в болница. Здравната инспекция в града направи допълнителен разширен анализ и микробиология, а резултатите сочат, че всички показатели са в норма.  

Удължават бедственото положение в Перник

В следващите 30 дни бедственото положение в града остава. За това време трябва да се подмени поетапно ВиК мрежата и да се ремонтират двете пречиствателни станции.  А премиерът коментира кризисната ситуация и от Стара Загора. 

“От 52 година не е пипано нищо в Перник. От 52 или и трета, имаме спор, може и 55. Няма по-млада от мене тръба. Хубаво е, че се оказа, че в пещерите има вода. Сега ми докладваха. Разбира се, ще си понесат отговорност всички, които през годините са допринесли за това. Но когато говорихме за водните цикли -  колко е важно да използваме европейските пари, имаше градове, които буквално проспаха периода”, заяви Бойко Борисов.

Борисов: Нужни са милиарди, за да работят ТЕЦ-овете на алтернативни източници (ВИДЕО+СНИМКИ)

Независимо, че няма опасност от зараза с ешерихия коли, местните търговци не рискуват при обслужването на клиентите.

„По принцип без вода в квартала много трудно се работи. За кафемашината използваме минерална вода, защото не смеем друга заради ешерихия коли. Първоначално като се пусне, тече абсолютно кафява вода”, каза Анета Асенова.

„Аз съм от квартал „Тева”. По план водата трябваше да дойде в 14 ч., но дойде в 17:40. Течеше едвам и миришеше на хлор”, каза жителка на града.

 

 

В съседните на Перник населени места също се оплакаха, че водата идва по-късно, а не по план в 14 ч. следобед.

Заради бедствието започна и мащабно разследване. Икономическа полиция проверява документация и прави разпити на общински и областни служители. До момента са образувани няколко досъдебни производства, а действията вече са под надзора на главния прокурор.