Това стана ясно сред края на срещата на кризисния щаб в града

Прокуратурата взе под специален надзор разследването на водната криза в Перник. Проверяват се общински и областни служители. Премиерът поиска възмездие за всички, които са взимали заплата и не са си вършили работата. А санкциите срещу тях щели да бъдат за назидание на всички ВиК дружества в страната. Бедственото положение в града е удължено с още месец. За това време трябва да се подмени ВиК мрежата и да се ремонтират двете пречисвателни станции.

„Нито един от кварталите ни в не е застрахован. Ситуацията от „Проучване” може да възникне навсякъде”, каза кметът на Перник Станислав  Владимиров.

Заради авария жителите на квартала пореден ден са без вода и под заплаха от зараза. Спасява ги водоноска пред блоковете.

„Водата не става за пиене или за готвене. Става само за тоалетна. Трябва да си купуваме минерална”, каза Петя Цветанова, живеещите в района.

 

Борисов предлага да се обсъди идеята ВиК дружествата да се обединят в едно държавно

 

 

Ще изпомпват вода от карстови извори около язовир „Студена“

А виновните за кризата издирва прокуратурата. Ще се изяснява и кога е бил достигнат критичният минимум на язовир студена.

„Надявам се от МВР да изяснят всички тези въпроси и в следващите дни да ги предаде на  прокурорите, така че да има възмездие за тези които са взимали заплата, а не са си вършили работата”, заяви Борисов.  

Основната задача е да се установи откъде идва течът на питейна вода по Клон 2.

„Навсякъде, където  копаем излизат огромни аварии. Тръбата цялата е на решето”, обясни областнят управител Емил Костадинов.

„Липсата на тези 90 литра в секунда струва около 18 000 лева. Те са фактурирани на хората”, каза областният управител на Перник Емил Костадинов.

За да спре безобразието, премиерът е категоричен, че трябва нов магистрален водопровод. И предлага ВиК дружествата да се обединят.

„Може би да ги обединим в едно държавно дружество, защото същите проблеми  ги в  Плевен, Шумен и къде ли не”, поясни премиерът.

А докато се реши кризата, за да се види къде точно се губи течаща вода, се взе и друго решение. Ще бъдат монтирани устройства, които ще засичат къде и колко вода се губи.

Междувременно от РЗИ обявиха, че ще направят разширен анализ на водата. Очаква се резултатите да излязат утре.