Това заяви кметът на Перник Станислав Владимиров преди заседанието на кризисния щаб в града

„Ще предложа бедственото положение да бъде продължено". Това каза пред БНР кметът на Перник Станислав Владимиров преди заседанието на кризисния щаб в града. Той уточни, че предстои още много работа и няма как то да бъде отменено. По думите му предстои ремонт на двете пречиствателни станции, предстои и изпомпване на вода чрез сондажи от карстовите извори и пещерите около язовир „Студена".

Караниколов: Решението за Перник е подмяна на цялата ВиК инфраструктура

„Ще предложа да започна подмяна на ВиК мрежата, за да можем да избегнем по-голямо изпитание и евентуална катастрофа, защото рискът от примесване на водопроводната мрежа с води, които не отговарят на нужното качество, е изключително голям", каза още той.

Кметът на Перник обясни, че по естествени, природни причини има приток на вода в язовира в последните дни.

Според него основната вина за водната криза е на ВиК дружеството в града, защото то прави ежедневни наблюдения на нивото на язовир „Студена", то управлява водните ресурси и подава тази информация на кмета и на областния управител. Той заяви, че очаква прокуратурата да си свърши работата по случая.

Има ли ешерихия коли във водата в Перник и ще се стигне ли до епидемия?

По думите на Владимиров помпената пречиствателна станция не може да смогне да пречисти водата, тъй като тя се замътява заради ниското ниво на водата в язовира и притока в него от последните дни. Той уточни, че заради това е имало проблеми с водоподаването в голяма част от Перник.