Регионалният министър Петя Аврамова увери, че "воден апокалипсис не се задава"

Държавата проверява всички язовири в страната. Поводът - водната криза в Перник. 

"Воден апокалипсис в България не се задава. Ако някой се опитва да всее страх у хората за липсата на вода, за мен това е абсолютно непочтено", заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова на пресконференция във ведомството с информация за състоянието на язовирите за питейно-битово водоснабдяване у нас.

Водният режим в Перник става още по-строг

Според Аврамова темата се използва политически. "Вероятно БСП се готви за дебатите в парламента. Смятам, че е некоректно да се играе със страха на хората", коментира министърът, която представи данни от ВиК дружества за състоянието на водоизточниците. Според нея целенасоченото насочване, коментарите и множеството снимки и видеа в социалните мрежи са спекулации.

От думите й стана ясно, че язовир „Тича“ разполага с вода за 30 месеца. 

Язовир „Камчия“ разполага с вода за 10 месеца, а яз. „Асеновец“ - за 4 месеца и половина. „Нивото на водата в язовир „Бебреш“, който захранва Ботевград, се следи всекидневно от „Напоителни системи“ и към момента там има вода за 3 месеца“, посочи министърът.

Заместникът й Николай Нанков също увери, че въпросните количества ще бъдат достатъчни за нормалното водоснабдяване на съответните региони до първото снеготопене. Разбира се, ако водата се използва за питейно-битови нужди, а не за промишленост, производство на електрическа енергия, екологични или други нужди.

„Факт е, че целенасочено се насочва вниманието към бедствената ситуация”, обясни Нанков. Христо Проданов от БСП контрира, че през годините са сигнализирали за опасностите, които вече са факт. „През 2019 г. бяхме особено активни чрез парламентарен контрол и в НС. Така че проблемът с водата  е вследствие на безотговорната политика на ГЕРБ, конкретно във ВиК сектора”,поясни той.

Според Борисов има опити за създаване на истерия. „Знаят, че сме заделили 2,6 милиарда и ще подменим тръбите. Сега бързат да кажат, че има проблеми. Аз съм готов с всеки колега от БСП да обиколя градовете, в които има проблем”, каза премиерът.

Междувременно язовирите в цялата страна се следят ежедневно. При понижение веднага щяло да има реакция. А при нужда - въвеждане на облекчен воден режим. От такъв хората в Сливен засега не се притесняват, въпреки че стана ясно, че  в язовир „Асеновец” вода има за около 4 месеца и половина.

А в Перник водният режим се затяга още. Местните ще имат вода само по 7 часа на ден.