Темата с водната криза в града коментираха кмета Станислав Владимиров и Георги Харизанов от Института за дясна политика

„Предложението на ВиК за намаляване с 1 час на водоподаването към абонатите е във връзка с по-добрата организация. През последните дни отново имаше квартали и населени места, в които нямаше водоподаване в часовете, които ВиК дружеството беше посочило”, заяви кметът на Перник Станислав Владимиров.

Ще поскъпне ли водата в Перник?

„ВиК дружеството е в много лошо финансово състояние. Дълги години не е управлявано добре. Хората са демотивирани. Уверението е, че с този режим, който ще е еднакъв за всички, за да няма усещането, че някои места са привилегировани, те гарантират, че ще има водоподаване в часовете, които са посочили”, каза още той.

„Имаме около 20-30 дни до достигане на мъртвия обем. Това е най-лошият сценарии. За това имахме бърза реакция от ВиК инженерите. Има краткосрочни и дългосрочни мерки, те бяха належащи, правителството реагира бързо с осигуряване на финансирането”, обясни Владимиров.

Експерт: Аварийният план за Перник е след дъжд качулка

„Министерство на околната среда и водите няма правомощия да влияе върху решенията на ВиК дружествата. Басейнова дирекция упражнява контрола. Тя може да налага санкции и глоби. ВиК има свой собственик и стопанин и това е общината ”, това заяви в студиото на „Здравей, България” Георги Харизанов от  Института за дясна политика.

„Недълновидните решения назад във времето дават отражения напред. Днес поради това, че всички ползватели в този град са закачени към язовира, който по принцип трябва да осигурява само питейната вода, за съжаление се стига до тази ситуация и жителите, и кметът са поставени в изключително неприятно положение”, каза още той.

Още по темата гледайте във видеото.