Подготовката за ритуала започна от рано сутринта

На Ивановден в карловския квартал „Сушица” по стара традиция къпят булките, които са сключили брак през изминалата година. Ритуалът е известен като „Къпанак на булки“ и се прави за здраве. 

Празнуваме Ивановден

21-годишната Мария Георгиева се омъжила миналата година, а преди четири месеца родила и първото си дете - момиченце. Гордее се, че по примера на своята баба и майка ще спази местната традиция „Къпанак“.

Уникалният обичай продължава с извеждането на булката от дома й под звуците на тъпани и гайди. И така до Дръндевата чешма, от която тече ледена вода от  Стара планина.

След прекръстването булката си измива очите и пръска с вода през двете рамена. Накрая й поливат гърба с 3 менчета с вода. Ритуалът завършва с хоро.

 „Чувството е страхотно. Не мога да повярвам. Мислех, че ще ми е изключително студено, но не ми е изобщо. Чувствам се много добре и се надявам през бъдещата година да бъдем все по-здрави и все по-щастливи”, каза Мария.

Истинското къпане започва, когато в коритото на чешмата влезнат Ивановците. А в това село, всеки втори мъж носи името Иван.