Причина за недоволството им е новата тол система

Автобусните превозвачи се готвят за протест. Причина за недоволството им е новата тол система, която трябва да замени винетките.

Протестът е насрочен за 13 януари и ще продължи, докато превозвачите не постигнат консенсус с регионалното министерство. Те планират да затворят първокласни и второкласни пътища във всяка една област на страната. Има възможност за блокади и на магистрали. Няма да се извършват и автобусни превози, освен такива на работници.

В безсрочния протест ще участват автобусни и товарни превозвачи, както и таксиметрови шофьори.

„Не ни харесва обхватът на тол системата. Не само в Европа, но и по света няма такъв обхват на първокласна, второкласна мрежа и магистрали. За пътища, където почти няма асфалт, ние трябва да плащаме, защото преминаваме”, посочи Георги Петърнейчев от Асоциацията на българските предприятия за международни превози.

Хората от бранша искат и оставката на министър регионалния министър Петя Аврамова. Друга причина за недоволството им е, че след двугодишно обсъждане мнението им за тарифите не било взето предвид от регионалното министерство.

„Изписахме тонове хартия да даваме предложения, да правим всичко онова, което те ни предлагаха и да намерим най-доброто решение. Това, което си беше решила министър Аврамова, това си предложи и това направи”, каза още Петърнейчев.

Превозвачите искаха да плащат между 9 и 12 стотинки на километър. Държавата реши тарифите да са до 36 стотинки на километър. 

От АПИ твърдят, че диалогът между превозвачите и държавата не е спирал. За превозвачите въвеждането на системата ще доведе до огромен скок на цените за крайния потребител. Тол системата ще започне да работи най-късно на 1 март.

По-късно през деня превозвачите бяха поканени на среща в регионалното министерство. Ако се стигне до консенсус протест няма да има.