Церемонията се състоя в Истанбул

На тържествена церемония в Истанбул бе даден стартът на газопровода „Турски поток". На нея присъстваха президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, а също така министър-председателят на България Бойко Борисов.

 

Цялата церемония гледайте тук: 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Турски поток“ е важен за Русия и Турция, както и за страните от Южна Европа и може би за целия Европейски континент. Това каза президентът на Русия Владимир Путин по време на официалната церемония по откриването на газопровода „Турски поток“ в Истанбул

„Уважаеми г-н президент, г-н Вучич, г-н Борисов, уважаеми представители на парламента на турската република и всички присъстващи на официалната церемония за въвеждането на новия газопровод „Турски поток“. Всички ние сме свидетели на много важно събитие не само за Русия и за Турция, също така и за страните от Южна Европа и може би за целия Европейския континент”, каза още той.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Доставките на природен газ по газопровода "Турски поток" ще съдействат за осигуряването на енергийната сигурност на Европа”, посочи Путин.

По думите му разработването на трансчерноморския газопровод показва, че стратегическото партньорство между двете страни дава положителни резултати.„Взаимодействието между Турция и Русия се развива във всички сфери, независимо от ситуацията, която се наблюдава в момента в света. Искам да отбележа, че износът на природен газ вече се осъществява почти 30 години“, допълни още Владимир Путин.

„Турският поток” ще бъде символ на новото време. Целият регион ще се възползва от този проект. Един руски фразеологизъм гласи: „Един приятел ти дава възможност да преминеш половината път още в самото начало”. Такава фраза има и в Турция. Според нея както пътят е важен, така и човекът, с когото си тръгнал по него”, заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

„Турско-руското приятелство още веднъж показва чрез този проект нашите отношения и се надявам и занапред двете страни да продължат със същата решителност да осъществяват и други проекти”, каза още той.

Oстри реплики от Кремъл към София, Борисов отговори на Путин за „Турски поток” (ОБЗОР)

"България усилено изгражда своя газоразпределителна мрежа, която включва хъба "Балкан" и интерконекторите със Сърбия, Гърция и Румъния. Колкото повече газ стига до България, толкова повече ще можем да изпълняваме своята роля на газов разпределителен стратегически център на Балканите. Затова и строим толкова много". Това заяви премиерът Бойко Борисов пред руската телевизия "Россия".

Преди официалната церемония той разговаря с президента на Русия Владимир Путин, с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган и с държавния глава на Сърбия Александър Вучич преди старта на тържествената церемония по откриването на газопровода „Турски поток“ в Истанбул.

 

Българският премиер отбеляза пред руския държавен глава напредъка по реализацията на проекта „Балкански поток“. Премиерът Борисов изтъкна пред Путин свършената работа по участъците от разширението на газопреносната инфраструктура от българо-турската граница до българо-сръбската. 

Министър-председателят Бойко Борисов посочи пред руския президент, че компании от Саудитска Арабия, Италия и Турция работят по трасето на строящата се газопреносна инфраструктура у нас.

Газопроводът е с обща дължина 474 км, с диаметър 1220 мм и максимално работно налягане от 7,5 мегапаскала. Трасето на газопровода преминава през землищата на 34 общини на територията на 11 области. Към настоящия момент проектът се изпълнява на територията на 4 области - Плевен, Ловеч, Враца и Монтана.

Премиерът Борисов благодари на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за поканата за участие в церемонията по откриването на „Турски поток“.

Oстри реплики от Кремъл към София, Борисов отговори на Путин за „Турски поток” (ОБЗОР)

Бойко Борисов разговаря и с президента на Сърбия Александър Вучич за развитието на транспортната и енергийната инфраструктура.

Премиерът изтъкна ползотворното сътрудничество в областта на енергетиката между българската и сръбската страна. Българският министър-председател информира Вучич за постигнатия напредък на дейностите по разширение на газопреносната инфраструктура от турско-българската до българо-сръбска граница. Борисов отбеляза, че реализацията на проекта „Балкански поток“ ще осигури възможност за доставки на природен газ от различни източници на конкурентни цени както за България, така и за съседните страни и за региона на Югоизточна Европа.

От своя страна президентът Вучич също потвърди, че сърбите ще наричат проекта „Балкански поток“. „Това са нашите газоразпределителни мрежи. България има газов хъб, Сърбия има и ние си обменяме газ в двете посоки. Правим за следващите 20-30-50-години диверсификация и възможност всичко да пътува“, отбеляза българският министър-председател.

Премиерът Бойко Борисов посочи още, че АМ „Европа“ се строи за Сърбия. „Единият лот до лятото ще е готов, по другия текат процедурите“, заяви Борисов. През месец ноември миналата година премиерът Борисов посети Сърбия, където заедно с президента Александър Вучич участваха в официалната церемония по откриването на автомагистралния участък по Коридор №10 от българската граница до Ниш.

В рамките на визитата си българският премиер проведе и двустранна среща с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Борисов и Ердоган обсъдиха разширяването на двустранното политическо и икономическо сътрудничество. Българският министър-председател Борисов изтъкна стабилното и устойчиво развитие на отношенията между България и Турция в редица сектори. Беше подчертано, че партньорството между двете страни се основава на принципите на добросъседство и взаимно уважение. „Турция е наш съсед, съюзник в НАТО и наш ключов партньор в областта на миграцията, сигурността, борбата с тероризма, енергетиката, селското стопанство“, заяви премиерът Бойко Борисов.

В хода на разговора министър-председателят Борисов отбеляза, че страната ни високо оценява приноса на Турция по въпросите с миграцията и определи като ключово прилагането на съвместната Декларация между ЕС и Турция от 18 март 2016 г. „Дипломацията и мирът трябва да останат водещи при решаването на редица проблеми. Всички ние имаме интерес да изградим бъдеще, което се основава на стабилност, сигурност и просперитет“, изтъкна още по време на срещата премиерът Борисов.

Българският министър-председател и турският президент обсъдиха също ситуацията в Близкия Изток. Премиерът Борисов подчерта, че страната ни никога не е водила политика срещу някоя държава. „Само мирът може да реши проблемите в Близкия Изток“, категоричен беше министър-председателят Бойко Борисов.

„Решението да съм на откриването на „Турски поток“ оставям на анализаторите, коментиращи защо един малък премиер е поканен на президентска среща”. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти на правителствения терминал в София след като се върна от Истанбул.

„Днес е един хубав ден. Защо? От сутринта пет сесии вървят в България. Присъствахте на откриването, защото това е един изключително важен ден за българо-американските отношения. Стратегически ден за следващите поне 10 години и то в размирно време за света като такъв. Именно в този ден бяха отчетени и взети предвид и набелязани действия, не думи, които да оставят България на картата и в газоразпределителната система на Европа и в стратегическото ни положение и във всички други сфери: отбрана, сигурност, върховенство на закона, култура и за мен най-важното това е, че след като президентът Тръмп разпореди да се работи по падането на визите в България, вече се работи активно“, каза още Борисов.

 

„Днес Турция и Русия пуснаха своята част от „Турски поток“. Нещо, което навремето в България се говореше, че нито имат пари, нито технологични възможности. Те си го направиха и го пуснаха. Днес България подписа и стана акционер с 20% в терминала за втечнен газ заедно с Държавната енергийна компания на Гърция. България активно изгражда Интерконектора с Гърция и активно развива своята газопреносна система с така наречения „Балкански поток“, допълни още Борисов.

Той поясни, че по време на двустранната си среща със сръбския президент, Вучич е казал, че и на сръбска територия потокът ще бъде наричан „Балкански”. „По този Балкански поток ще тече руска газ, азерска газ и втечнена газ и всеки, който може да достави до тези газови магистрали в посока не само изток – запад, а и север-юг и обратното в зависимост къде цената е най-ниска“, каза още Бойко Борисов.