Той е обвинен в умишлена безстопанственост на язовир "Студена"

За първи в новата ни демократична история е арестуван действащ министър. Причината – липсата на вода в Перник и обвинение в умишлена безстопанственост. А как се стигна дотук? 

През ноември миналата година стана ясно, че заради критично ниските нива на водата в язовир „Студена”, Перник и околността минават на воден режим. Въпреки притесненията, държавата увери жителите на града на миньорите, че не предстои сериозна криза.

Започна търсене на отговорните за безпрецедентната ситуация. Под обсега на проверяващите попадна завод „Стомана”. Оттам обаче отрекоха да имат нещо общо с кризисната ситуация. Междувременно недоволството на хората растеше – обратнопропорционално на нивото на водата в язовир „Студена”.

Обвиняват Нено Димов в умишлена безстопанственост заради водната криза

Шефът на ВиК - Перник Иван Витанов беше уволнен от поста си, а прокуратурата започна проверка в две министерства – Регионалното и това на околната среда и водите. Задържани бяха двама – бившият областен управител на града и отстраненият Иван Витанов.

"Ние не можем да решим този проблем, не можем да пуснем водата. Ние можем да се ангажираме с търсене на наказателна отговорност, ако евентуално има виновни длъжностни лица", заяви главният прокурор Иван Гешев.

През декември миналата година, в студиото на „Неделята на NOVA”  министърът на околната среда и водите Нено Димов коментира кризата в Перник.

Нено Димов в спецсъда: Изпълнявал съм съвестно правомощията си

"Всеки трябва да бъде готов да поеме тази отговорност, която носи. При констатацията, която направихме при проверката от преди около месец, видяхме, че помпената станция пуска вода и към Радомир. При положение, че изрично това се разрешава само в аварийна ситуация – такава не е била постановена, може би тази проверка е трябвало да стане по-рано", заяви тогава екоминистърът.

На 9-ти януари Нено Димов беше задържан, малко след това се сдоби и с обвинение.

"Министърът на околната среда и водите e обвинен за умишлена безстопанственост затова, че е давал разрешение за ползването на водата от язовир “Студена” за промишлени цели на определени дружества въпреки, че е бил многократно уведомявам затова, че нивото на водата значително намалява", заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Премиерът Борисов също взе отношение по темата.  А вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов определи акцията срещу Димов като излишен екшън, който преди всичко вреди на коалицията.

Нено Димов остава в ареста (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Какъв беше смисълът от целия този екшън – не знам. Аз си задавам въпроса кой е виновен и защо беше необходимо един професионалист, какъвто е Нено Димов, по този начин да бъде третиран. Това отношение към него е несправедливо", заяви той.

От ареста Нено Димов депозира своята оставка, която беше приета от премиера Борисов. Сега наред е съда.

Репортер: Николай Беремлийски