Бизнесменът обяснил, че това били пари от печалбите на бензиностанциите му

Американски бизнесмен беше хванат на границата на Израел с 260 хил. долара, скрити в кутии от шоколадови бисквити, според данни на данъчните служби на страната, пишат от Агенция "Фокус".

Все пак инцидентът коствал на бизнесмена само малко над 72 хил. долара.

Саид Махмуд Яхия, американски жител на Пуерто Рико, който притежава осем бензиностанции там, не декларирал сумата, която държал в багажа си, когато влизал в Израел през летището Бен-Гурион. Когато митническите служители претърсили багажа му, те открили множество банкноти от по 100 долара, натъпкани в кутии от бисквити.

Полет на Луфтханза от Франкфурт до Техеран се върна обратно от съображения за сигурност

Случаят се появил по-късно и в доклад на данъчните служби, който описва всички чужди граждани, които са били заловени с недекларирани пари в брой в себе си в последните години, като обяснимо, сумата, която Яхия държал в себе си била най-голямата от всички описани в него.

Бизнесменът обяснил на митническите служители, че това били пари от печалбите на бензиностанциите му и че той ги пазел от три години. След като представил данъчни декларации и заявил, че парите са били изтеглени от банковите му сметки, данъчните служби сметнали, че Яхия не е доставил достатъчно доказателства за произхода на парите, и отбелязали, че някои от тях действително вероятно са изтеглени през 2015 г.

Как с нюх се ловят мигранти?

Решението той да бъде глобен било взето по обвинение в „креативен“ начин да заблуди митническите служители, и за това че не е успял да докаже произхода на парите. Интересното е, че след три месеца по-късно бизнесменът отново се опитал да влезе в Израел с голяма недекларирана сума пари. Този път той носел „само“ 27 хил. долара и обяснил, че смятал, че не е нужно да декларира толкова „малка“ сума. Тогава той бил глобен да заплати още 1450 долара за провиненията си.