„Трябва да направим всичко възможно язовир „Студена” да си възвърне силите”, каза още той

„Кризата в Перник отвори очите на всички. Аз не мисля, че в момента може да се случи нещо подобно, защото обществото вече е изключително негативно и наблюдава тези процеси. Не бихме си позволили с наши действия да увредим други градове. Трябва да направим всичко възможно язовир „Студена” да възвърне силите си”. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов в студиото на „Здравей, България”.

Емил Димитров: Перник няма да пие водата на София

„В момента, каквото и да правим, това не се получава. Язовирът е с критично ниво. Разчитам на природата и вярвам, че тя ще го напълни”, каза още той.

„Това, което успяхме да направим с язовира, е да намалим разходите, които бяха около 8 см на денонощие. Сега са около 5,5 см. Очакваме обаче, че ще има застудяване, което води до това дебитът, който влиза в язовира, да е по-малък”, посочи Караниколов.

По думите му единственият начин „Студена” да си възвърне силата е за определен период да не се взима вода оттам.

Вода от язовир „Белмекен” спасява Перник (ОБЗОР)

„През това време ние ще предприемем действия за почистване на „гъбата” (земната маса, която просмуква влизащата вода). Към момента обаче не можем. Всички специалисти и от местното ВиК казват, че ако предприемем такива действия, независимо дали ще го чистим или ще го трамбоваме, това би означавало замърсяване на водата и невъзможност тя да се използва за питейно-битови нужди”, обясни Емил Караниколов.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА С ВОДНАТА КРИЗА В ПЕРНИК ЧЕТЕТЕ ТУК