Градът обаче остава в режим поне до пролетта

Властта реши как да осигури вода на хората в Перник и региона! За битката срещу водната криза ще бъде построен нов водопровод, който ще свърже града с язовир „Белмекен”. До този план се стигна след спешна среща при премиера в Министерския съвет. Засега обаче водният режим в Перник остава. 

Пътят на водата от язовир „Белмекен” ще минава през язовир „Бели Искър” и София - до Перник. Това, според управляващите, е единственото решение, което няма да застраши природата и ще помогне на града. Но все пак то ще е временно, докато се напълни достатъчно язовир „Студена”, което се очаква да стане напролет. Дотогава режимът на съобразяване кога и колко вода се потребява в Перник остава.

С карти и скици министри, експерти и премиерът намериха решение - нов водопровод от Мало Бучино до Перник, който да доведе водата от язовир „Белмекен”.

„Трасето минава през държавни и общински имоти, няма да се налага отчуждаване. Стойността му е 25 милиона лева”, обясни министърът на икономиката Емил Караниколов.

Срокът за изграждането на новия водопровод ще е не повече от 45 дни, а ако може и по-бързо. Това обеща икономическият министър. Трасето ще е двупосочно - от София към Перник и от Перник към София - 13 километра и 500 метра.

„Ще ни струва пари, но няма да донесе щета. Гледахме всякакви варианти - от пещерите да се вади вода, но риска да направим екокатастрофа не мога да го поема. Сушата ще мине и ще ни е яд, че сме направили за пещерите нещо лошо”, заяви премиерът Бойко Борисов.

„Ще даде гаранция и сигурност в дългосрочен вариант, ако има такава ситуация”, заяви кметът на Перник Станислав Владимиров.

С разбиране към проблема на Перник подходи и София. Столицата ще помогне с преноса на количества - ще се ползват тръбите на Софийска вода, но без да има отражение върху столичаните.

„Категорично водата на София ще бъде запазена. Говорим единствено и само за ползване на водопреносната мрежа”, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Окончателното решение ще дойде в понеделник от Столичния общински съвет.

Вариант да не стоят без вода управляващите предлагат и на предприятията - да ползват близкия до тях язовир „Бушляк ”, като държавата е готова да финансира 800 метра водопровод и да ремонтира стар канал.

„Стига от предприятията да кажат, че водата, която сме им предложили, отговаря на техните изисквания”, заяви Емил Караниколов.

Вода Перник ще има за няколко месеца напред, увери спешната среща.

„Това означава гарантиране на водата, но в условия на режим. В момента, в който имаме количества, първото нещо, което ще направим, е да падне режимът”, заяви кметът на Перник.

В момента водата от язовир „Студена” би стигнала на Перник за два месеца. Край важния за енергетиката язовир „Белмекен” обаче имало достатъчно сняг и това позволявало да се ползва за спасителен.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА С ВОДНАТА КРИЗА В ПЕРНИК ЧЕТЕТЕ ТУК