Трябва да се пести водата, категоричен е министърът

„Това, което е необходимо на Перник, за да няма криза, можем да го осигурим, без да влияем нито на водосбора на „Софийска вода“, нито на деривациите на „Софийска вода“. Деривациите, които захранват язовира „Белмекен“ за друга каскада, могат да бъдат пренасочвани. От 1993 година, когато е изграден реверсивният тунел, до момента той е използван многократно и с тестова цел, с допълване, с опресняване на вода. Тази система е много добре премислена. Този тунел е двупосочен“. Това обясни за БНР министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Трябва да се пести питейната вода, категоричен е министър Димитров и добави: „Аз не мога да пълня каца без дъно“. Относно водопровода в Шумен той каза: „ През тези години са откраднати помпите, тръбите. В момента градът има сондажи и възможност да се захрани самостоятелно, но няма инфраструктура...".

Вода от язовир „Белмекен” спасява Перник (ОБЗОР)

"По оперативна програма „Околна среда“ са осигурени средства, за да може с по около 100 млн. за всяка област да се поднови водопреносната мрежа, пречиствателните станции, целият сектор. ВиК-тата са в тежко положение и нямат собствено съфинансиране, защото програмата от ЕС е – даваме ви 80 млн., вие трябва да дадете 20 млн. от себе си… Този холдинг с тези пари, които ще бъдат дадени, ще може да уреди съфинансирането, което не могат да си позволят повечето ВиК-ата. Тази структура ще помогне на всички“, обясни Емил Димитров.

„Прокуратурата е установила, че в Бобов дол има отпадъци, но не опасни... Утре работна група ще отиде да провери всичките разрешителни от РИОСВ –Перник", обясни екоминистърът по темата за отпадъците. По думите му има депа, на които няма издадено разрешение да съхраняват отпадъци, а вече имат отпадъци, и депа с отпадъци, за които изведнъж никой не знае откъде са