Около 18:30 днес аварията беше отстранена

Нова голяма авария днес остави без вода по-голямата част на Перник. Заради пробита магистрална тръба с диаметър един метър хората няма да имат вода дори и в часовете, когато не са в режим. През целия ден екипи на ВиК Перник работиха по отстраняването на аварията.

Около 18:30 днес аварията беше отстранена. По информация на ВиК дружеството тази вечер вода ще има, но тя ще дойде със закъснение.

Спукан бе един от двата магистрални водопровода, които свързват пречиствателната станция с града. Диаметърът на тръбата е около 1 метър, ще се наложи доста сериозен ремонт. Не е ясно дали изобщо днес ще има вода в по-голямата част от Перник.

Задълбочаване на кризата в Перник и искания за по-високи заплати във ВиК сектора (ОБЗОР)

Кварталите, в които има вода, са „Изток”, „Тева”, „Мошино”, част от квартал „Иван Пашов”, както и в селата Люлин и Бучино. В останалата част на Перник няма да има вода в часовете,в които това се случва.

 

 

От ВиК дружеството провериха на място дали аварията не може да бъде отстранена до края на деня.

„Трябва да се влезе вътре в тръбата, за да се влезе вътре в тръбата, трябва да се отвори един капак, да бъде заварен.Този водопровод е от 70-те години. Просто няма нищо вечно”, заяви Румен Асенов, началник „Водоснабдяване” във ВиК-Перник.  

„Вода трябва да се изпомпа, да се откопае, дълбоко е. Тук са железни тръби. Те с течение на времето си аварират”, обясни Николай Стаменов, служител във ВиК-Перник.

 

„В Перник няма вода. Ние в момента сме в периода, в който не трябва да има вода спрямо водния режим. Тя трябва да бъде подавана следобед. През това време ще се отстранява тази огромна авария. Имам уверението на ВиК дружеството, че ще бъде отстранена до края на деня”, заяви в ефира на „Здравей, България” кметът на града Станислав Владимиров.

ЗАРАДИ ВОДНАТА КРИЗА: Лекари препоръчаха децата в Пернишко да бъдат ваксинирани срещу хепатит

„Резервоарите в централна градска част са пълни. Нарушаването на водния режим няма да бъде толкова драстично. По план водата трябва да дойде в 15.00 ч. Не е ясно обаче кога ще бъде отстранена аварията”, обясни той. От ВиК-Перник се опасяват, че ремонтът може да продължи повече от 12 часа. 

Правителството отпуска 25 милиона лева за водния байпас на Перник

Владимиров коментира и препоръките на лекари децата да се ваксинират срещу хепатит А.

„Притесненията ни са съвсем нормални. Рисковете за възникване на нова криза са изключително големи. Заради водния режим имахме смесване на мръсни с чисти води в два квартала преди 20 дни. Затова спешно бяха отпуснати пари за подмяна на голяма част от водопроводната мрежа. Тя ще започне до няколко дни”, увери кметът. 

 

Последната повреда изненада неприятно жителите на Перник. Анелия Борисова има две внучета, за които се грижи. Затова и се ядосва, че за проблема не е съобщено по-рано при положение, че е установен в понеделник.

„Защо не информираха вчера, да си напълним допълнително туби.  Сега се оказва - може би тази вечер няма да мога да го изкъпя”, казва Анелия.

Детските градини също побързаха да се запасят с вода и средства от първа нужда.

„Сутринта в 8 часа имаше течаща вода, така че сме налели достатъчно количество. За всеки случай сме осигурили и съдове за еднократна употреба”, казва Михаела Ивайлова, директор на детска градина.

 

В сряда правителството трябва да отпусне 25 милиона лева за водния байпас към Перник. Чрез него миньорският град ще получава вода от язовир „Белмекен“ през „Бели Искър“. Министерският съвет трябва да даде още едно важно разрешение – да се използва софийският водопровод, за да достигне вода до Перник. Столичният общински съвет също трябва да приеме тази схема.