В язовир „Студена” е останала вода за по-малко от 2 седмици

Започва спешен ремонт на стената на язовир „Бели Искър”, за да достигне вода до Перник. Въпросът за състоянието ѝ беше повдигнат, след като правителството реши язовирът да поеме вода от яз. „Белмекен”. След това тя трябва да бъде пренасочвана към миньорския град.

Положението с водата в Перник става все по-тежко. В язовир „Студена” е останала вода за по-малко от 2 седмици.

Емил Караниколов: Кризата в Перник отвори очите на всички

За последно язовир „Бели Искър” е ремонтиран преди около 20 г. На 3 октомври 2018 година кабинетът е приел решение на стената да се извърши основна реновация. Констатирано е, че тя е опасна и има спешна нужда от ремонт. Предстои той да започне възможно най-бързо.

„Препоръките са да не са натоварва с повече от 70% от обема на язовира. И затова контролните органи, които експлоатират стената, ще спазят тези препоръки”, посочи зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

До 2 седмици предстои язовирът да мине под управлението на регионалното министерство. Той ще получава вода от „Белмекен”, която ще достига до бъдещия байпас при Мало Бучино и оттам за Перник.

Кметът на Перник: Язовир „Студена“ има вода за 10 дни

В „Здравей България” министърът на икономиката Емил Караниколов обясни, че няма да има проблем миньорският град да получава от водата за столицата.

„За 2 дни София черпи два пъти повече, отколкото това, което Перник за 1 месец. Ако няма никакъв приход в язовира, има вода за около 33 дни, която може да се подава към Перник, преди да влезем в мъртвата зона”, посочи Караниколов.

Не такава обаче е ситуацията в язовир „Студена”. По думите на кмета на Перник Станислав Владимиров водата ще стигне за още най-много две седмици и то при режим. Темата беше обсъдена на инженерната комисия на столичния общински съвет. Именно той трябва да гласува окончателното пускане на вода за Перник от София.

„Достатъчно ясно, аргументирано, за да може да се подготви доклад, който да се внесе в Общинския съвет. Тогава ресорните комисии и СОС трябва да вземат своето решение”, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова.

ВиК служителите искат по-високи заплати

На фона на водната криза, служителите във ВиК сектора поискаха увеличение на заплатите с 15%. От общо заети 16 000 души, над 6 500 са получавали минималното трудово възнаграждение за страната за изминалата година.

„При 1249 лв. минимална работна заплата за страната - за ВиК системата средната заплата е 921 лв.”, посочи президентът на КНСБ Пламен Димитров.

„Вече имаме недостиг на багеристи и на водопроводчици. Не може един човек, който е в калта, да получава чисто възнаграждение от около 700 лв.”, добави председателят на синдикат „Водоснабдител” Треперушка Младенова.  

За да се случи увеличението на заплатите ще са необходими около 30 млн. лв.