Той посочи, че обемът на язовира се понижава ежедневно

В рамките 10 дни язовир „Студена“ ще достигне до „мъртвия си обем“, като транзитът на вода от „Белмекен“ през София ще бъде единствената възможност за перничани. Това каза кметът на Перник Станислав Владимиров по време на заседание на Постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране към Столичния общински съвет, на което се разглежда предложението за водната криза в Перник, информира Агенция „Фокус“.

ВиК инженер оглави водоснабдителното дружество в Перник

„Всички вие виждате и следите през медиите какво се случва в моя град последните два месеца. На воден режим сме, вече близо месец сме в бедствено положение. Въпреки че бяха предприети някои мерки от страна на Министерския съвет за увеличаването на притока към язовир „Студена“, те не дадоха така очаквания ефект. В момента обемът на язовир „Студена“ е в критичния си минимум“, заяви Владимиров.

Емил Караниколов: Кризата в Перник отвори очите на всички

Той посочи, че ежедневно продължава да се понижава обемът на язовира. „В рамките на може би десетина дни, две седмици, ние ще достигнем до така наречения „мъртъв обем“ и ще се наложи да черпим вода от основния изпускател“, обясни Владимиров.

Според него е цяло чудо, че този проблем не е прераснал в по-мащабна криза от друг характер. „Надявам се до няколко дни да започне и подмяната на водопреносната ни мрежа“, уточни Станислав Владимиров.

ОТ ДЕЦА ЗА ДЕЦА: Ученици събират пари за вода за връстниците си в Перник

По-рано столичният кмет Йорданка Фандъкова, че отклоняването на вода от "Белмекен" няма да застраши водният резерв за София.