Те настояват за увеличение от 15%

На фона на водната криза в Перник – ВиК служителите с искане за по-високи заплати. Синдикатите предупреждават, че има опасност секторът да остане без работници. Причината – трудовите възнаграждения са с около 300 лева по-малко от средната работна заплата за страната, която е  1250 лв.

От КНСБ настояват увеличението на  заплатите на служителите във ВиК сектора да бъде с 15%. От общо заети 16 000 души, над 6 500 получавали минималното трудово възнаграждение за страната.

„При 1249 лв. минимална работна заплата за страната, за ВиК системата средната заплата е 921 лв. Не всички в системата са маскари и са виновни за някои тежки несгоди, до които сме стигнали”, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Емил Караниколов: Кризата в Перник отвори очите на всички

„Някои от ВиК операторите с по-добър мениджмънт, компенсират с други разходи, било то за инвестиции, където съответно търпим други критики” смята зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

Вече се е стигнало до етап, в който няма достатъчно експерти, както и работници.

„Ние имаме вече недостиг дори на багеристи, на работници, защото не може един човек, който е в калта, както виждаме и в Перник, да получава накрая  чисто възнаграждение 700 и няколко лева”, категорична бе председателят на синдикат „Водоснабдител” Треперушка Младенова.

„ Вече има ВиК дружества без нито един ВиК инженер”, добави Димитров.

СПИРАТ ВОДАТА, АКО НЕ ПЛАТИМ СМЕТКАТА: Какви други промени ни очакват?

От синдикатите не обясниха за кои дружества става въпрос. А държавата вижда възможност за увеличение на заплатите с няколко мерки. От по-доброто събиране на пари от длъжниците, през предстоящия закон за ВиК сектор. Както и в създаването на холдинг, който да обедини всички ВиК дружества.

„Някои от ВиК операторите разбира се изпълниха още януари месец тези наши препоръки. И в рамките на цялата финансова 2020 г. ще увеличат работните заплати с между 10 и 15%.  За други обаче ще е огромно предизвикателство, огромен риск”, заяви Нанков.

За да се случи увеличението на заплатите, ще са необходими около 30 милиона лева.