Изнесени са няколко кашона с документи

Спецпрокуратурата влезе в Държавната комисия по хазарта. Причината за нея, обаче така и не стана ясна.

Акцията на спецпрокуратурата продължи повече от пет часа.

Бяха иззети няколко кашона с документи.

Какво обаче наложи намесата на държавното обвинение на този етап, никой не казва. Не е ясно дали има отведени за разпит, както и дали са повдигнати обвинения.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Малко след 10 часа сутринта спецпрокурори влязоха в Държавната комисия по хазарта. Това е органът, който се занимава с даването на лицензи и контролът над хазартните игри.

„Принципното положение, което ми е известно, е, че се извършват действия по разследването по досъдебно производство на Специализираната прокуратура. Какви доказателства са събрани, какво се случва – честно казано не мога да кажа, защото бях в прокурорската колегия, а нещата започнаха преди да вляза в заседанието. Нямам конкретика, защото не съм запознат с конкретиката по досъдебното производство. Нямам и разрешение да коментирам конкретни неща. Тези въпроси са към съответния наблюдаващ прокурор”, заяви главният прокурор Иван Гешев.

Екип прокурори, начело с шефа на спецобвинението Димитър Петров, проверява документи. Изнесени бяха и няколко кашона от институцията. „Това е операция на прокуратурата. Ние обезпечаваме само района. Това е, което мога да ви кажа”, коментира министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Докато спецпрокуратурата проверяваше, в Народното събрание продължиха коментарите по внесения в комисия от Валери Сименов законопроект за хазарта. В проекта се предлага частните лотарийни игри да се прехвърлят към българския спортен тотализатор и да се забрани продажбата на лотарийни билети в радиус от 300 метра от училищата.

„Аз не мога да бъда ничий инструмент. Не мисля, че трябва да ви убеждавам – вас, хора, които познават моята политическа биография”, каза Валери Симеонов.

„Защото в случая един път имаме калпаво създадено лобистко законодателство. Втори път имаме една Комисия по хазарта, на която работа е под много сериозни съмнения, поне като виждаме какви констатации има за невнесени данъци”, коментира още той.

 

 

БСП няма да подкрепят законопроекта в този му вид. Не одобряват хазарта, но не им харесва и предложението на Валери Симеонов. „Сблъсъкът е между тези, които контролират хазартния бизнес. Не виждам защо ние трябва да влизаме в битка между хора, които печелят десетки милиони, надявам се, спазвайки законите на страната”, каза проф. Румен Гечев от БСП.

От лотарията още преди няколко дни определиха готвените промени в закона като „национализация” и предупредиха, че ще сезират Европейската комисия.

Междувременно от Държавната агенция за финансова инспекция обясниха, че от 2014 година насам държавното тото и частните лотарийни игри са плащали различни налози, защо - те не знаели.

Общо събраните държавни такси са в размер на половин милиард лева. Проверката до този момент обаче сочи, че ако частните хазартни оператори плащаха като държавното тото, събраната сума е щяла да бъде поне с 200 милиона повече.

„Очакванията ни са след приключване на финансовата инспекция тази сума да бъде доста променена, т.е. тези 200 милиона да нараснат”, каза Георги Начев - директор на Агенция за държавна финансова инспекция.

„Няма да се наема да тълкувам закона. Дали това е законно или не, може би ще имаме възможност да изследваме всички документи и да видим дали действията, които са предприети до момента, са законосъобразни”, коментира още той.

Повече подробности за акцията в Държавната агенция по хазарта се очакват от прокуратурата в утрешния ден.

 

Видео: БГНЕС