Темата коментира зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова

„Целта ни е да подпомогнем младите хора в случаите, в които те имат интерес не само да се върнат в София и градовете, където са ситуирани големите работодатели, предлагащи високоплатени работни места, но и в малките населени места. Това е причината да подкрепим и самия работодател. Не съществува българска фирма, която да няма нужда от висококвалифицирани кадри. Около 10 000 са обявените работни места в цялата страна. Основно се търсят икономисти и инженери”. Така зам.-социалният министър Зорница Русинова коментира идеята българите в чужбина да бъдат стимулирани да се завърнат у нас.

Българите в чужбина изпратиха рекордна сума у нас (ВИДЕО)

„В момента над 6 000 са младите хора, които учат в престижни университети във Великобритания. Около 1 200 са в Шотландия, 1 400 - във Виена и близо 7 000 учат в Германия. Проведохме проучване сред тези млади хора и над 60% от тях имат желание да се върнат в България”, добави Русинова.

„За нас е важно да им гарантираме, че можем да ги подкрепим. Дългият път да задържим младите в България е през инвестициите в образованието. Когато има качествено обучение - средно и висше, голяма част от младите хора ще останат у нас”, посочи още Русинова. 

Целия разговор гледайте във видеото.