Масово в търговската мрежа се предлагат дори употребявани обувки и бельо, което е забранено

Скъпи бутици и онлайн магазини масово предлагат дрехи като нови, които всъщност са „втора ръка”. За измамата предупреждават изненадани потребители, които получили употребявана стока при покупки след празниците. Предлагат ли ни търговците всъщност носени дрехи и обувки вместо нови и как се случва това – провери Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

От магазини със стоки „втора ръка” - находчиви търговци изкупуват маркови дрехи и аксесоари, след което ги продават на по-високи цени. Сигналите към контролните органи от потърпевши потребители зачестяват именно сега, следпразнично – в периода на големите намаления.

Масово в търговската мрежа се предлагат дори употребявани обувки и бельо, което е забранено.

Вече носени и дори мръсни дрехи – вместо нови блузи, панталони и рокли. Това откриват в пратките си десетки потребители след покупка в интернет. В началото на годината Севгинар Думанлъ също решава да се възползва от следпразничните намаления. И поръчва зимно яке на атрактивна цена от страница във Facebook.

“След като го прегледах и го пробвах – установих, че якето беше използвано. Видимо имаше петна и ожулвания по ръкавите. Bях шокирана, такова нещо не очаквах”, казва Севгинар

Във Facebook страница, откъдето Севгинар купува носеното яке, по нищо не личало, че стоката може да не е чисто нова.

“На пръв поглед изглеждаше чисто ново, имаше етикет. Имаше касова бележка в един от джобовете, което допълнително ме наведе на мисълта, че якето е използвано. Сега е период на намаленията и явно търговците се възползват от този момент”, добавя тя.

Сигнали за пратки с употребявани дрехи и обувки, предлагани като нови, заливат форумите в социалните мрежи. Такива сигнали получават и в платформите за безплатни обяви, където търговци се опитват да ни предлагат измамните оферти.

„Когато забележим такива нередности - получим нещо употребявано, което е било обявено за ново - със сигурност говорим за измама. Когато се съберат много сигнали срещу определен потребител или търговец – ние извършваме проверка и този търговец бива блокиран в последствие”, казва Нора Калионска, платформа за безплатни обяви.

За схемата потвърждават и в магазините за дрехи „втора ръка”. Именно от там – находчиви прекупвачи изкупват атрактивни стоки на ниски цени, разказва Цветелина Томова.

„Идват само в ден на зареждане, изкупуват най-маркова стока, като водещото е дрехите да бъдат запазени, търсят с етикет. Идват поне с половин час по-рано – за да запазят място, да бъдат сред първите, когато отвори магазинът. Интересно е, когато видиш един мъж, закупил голямо количество дамски дрехи, то е ясно, че не са специално за него”, обяснява Цветелина Томова, управител на магазин за употребявани дрехи.

След като се преборят с другите клиенти за най-добрите дрехи в магазина, прекупвачите ги предлагат като нова стока в малки бутици или онлайн платформи.

„Доста често с колегите си показваме артикули , които те са видели в наш магазин, след това са качени в някой от най-използваните онлайн платформи. Купуват не само единични бройки, купуват различни артикули, доста са взискателни, преглеждат дрехата отвсякъде”, добавя Цветелина.

Търговците внимателно следят модните тенденции, сезонността на стоките и какво точно търсят потребителите. За да отговорят на всеки вкус при препродажбата.

Закупените от магазините дрехи и аксесоари „втора ръка” се препродават на поне двойно и тройно по-високи цени. Дори и с надценката обаче търговците успяват да ги пласират доста по-евтино, отколкото се продават същите, но чисто нови в магазините. Затова и често при тази измама стоките се предлагат на промоционални цени.

Съветът е при покупки онлайн да изискваме от търговеца преглед и тест при получаване на пратката. Само така може да сме сигурни, че ще получим поръчаните нови дрехи и обувки – вместо стари и мръсни стоки.

Повече гледайте във видеото