Още два дни към платения годишен отпуск за непушачите предложи ВМРО

Още два дни към платения годишен отпуск за непушачите. Предложението за промяна в Кодекса на труда идва от ВМРО. Депутатите на Красимир Каракачанов настояват работодателите да дават бонус на своите служители, които не губят работно време в пушене. Какъв ще е ефектът от това и как ще се доказва кой пуши и кой не?

Андрей Слабаков: Малко са им 2 дни на непушачите (ВИДЕО)

„Никъде в идеята не пише дали някой е по-полезен от друг. Досега в България и Европа рестрикциите относно тютюнопушенето са били много. Сега искаме да дадем възможност на работодателите да наградят своите служители, които не пушат, с до 2 дни отпуск. Важно е да отбележим, че тук не говорим за регламентираните почивки. Ако имаш възможност в обедната си почивка можеш да изпушиш и две кутии”, обясни Александър Сиди, депутат от „Обединени патриоти”, ВМРО.

От ВМРО предлагат 2 дни повече отпуск за непушачите

Според Сиди по този начин пушачите реално ощетяват непушачите в един екип.

„Преди време и аз имах идея да санкционирам пушачите, но сега имам два проблема с това предложение. Принципно то звучи добре. Първият проблем е, че предложението идва от една политическа група хора, а аз като работодател ще трябва да плащам за това тяхно решение. Друг проблем е, че трудно можем да дефинираме пушачите в една компания. Негативите според мен ще бъдат повече”, коментира бизнесменът Ивайло Пенчев.

Мъжете пушачи намаляват

„Това е опция. И сега някои работодатели имат такива практики, като това дори е разписано в трудовия кодекс. Ние не искаме да накажем пушачите по никакъв начин, просто даваме опция за бонус на непушачите”, допълва Сиди.

Гърция затяга контрола върху пушенето на обществени места с жестоки глоби

„Тези пари за непушачите ще трябва да дойдат от пушачите, което ще създаде лоши настроения между колеги”, коментира Пенчев.

Според Сиди предложението е прекрасно и единствено дава възможност на работодателите, ако преценят да наградят с този бонус техните служители.