От какво се правят сиренето и кашкавалът?

Данни от 2019 година, показват че за четири месеца България е внесла 2 736 тона сухо мляко. Страната ни внася повече, отколкото Унгария, Чехия, Гърция, Португалия, Румъния и Финландия.

В мандра в силистренското село Искра всеки ден се произвеждат между два и четири тона сирене и кашкавал. Минимум шест литра мляко са нужни за производството на един килограм сирене,  двойно повече за килограм кашкавал.

„Най-хубавият български млечен продукт става от истинско мляко. Самият потребител е свикнал с този вкус. За нас е логично в качествени продукти да не влагаме друго освен български млека, изкупени от български ферми”, каза собственикът на мандрата Илхан Шахин.

Ще подчинят ли имитациите на сирене българския вкус?

Всеки литър мляко струва на мандрата между 65 и 85 стотинки. Изчисления показват, че няма как килограм кашкавал да излезе от производителя за по-малко от 13 лв., а сирене за 8 лв.  

Ако в сиренето обаче имаше сухо мляко, то щеше да струва наполовина – около 4.50  лв. за килограм. 

Според производителя качеството си има цена и тя трябва да е основен индикатор при избора на млечни продукти.

МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ ИЛИ ИМИТИРАЩИ: Какво ядем след въвеждането на новите правила?

„Цената е един от най-добрите ориентири, но не е единственият. Попадали сме на скъпи продукти, които са били очевидни ментета. Наистина няма как да има сирене за пет лева, но това, че струва 12 лв. – също не е гаранция”, посочи д-р Сергей Иванов от Асоциация „Активни потребители”.

„Основната причина за вноса на сухо мляко е липсата на българска суровина. Когато животновъдството не може да даде достатъчно количество сурово мляко, тогава производителите закупуват млечната суровина отвън. Ние имаме дефицит, но и съществуват производители, които са изцяло в един сектор, в който се опитват да свалят цената по всякакъв начин”, добави Иванов.

Какви вредни храни откриха инспекторите на БАБХ в училища и детски градини?

„Най-опасно за здравето е използването на хидрогенирани мазнини в производството. Ние искаме те да бъдат забранени. Това се коментира вече пет години, но ефект няма”, каза още Сергей Иванов.

Повече по темата гледайте във видеото. 

Репортер: Наталия Йорданова