Твърдението е на онлайн изданието „Белингкат”

Британският разследващ сайт "Белингкат" съобщи, че водачът на екипа, осъществил нападението с „Новичок“ срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри, е същият човек, заснет в подземния паркинг на ЕМКО в София в деня на опита за отравяне покушението срещу оръжейния търговец Емилиян Гебрев.

Прокуратурата пусна запис от деня на опита за отравяне на Гебрев (ВИДЕО)

На фона на видеоматериала от България, работещият в „Белингкат“ журналист Христо Грозев коментира, че става дума за Сергей Федотов, чието истинско име е Денис Сергеев, съобщава БНР. Грозев уточнява, че Сергеев може да бъде разпознат по походката. Има много видеоматериали от пребиваванията на Сергеев в Обединеното кралство, на базата на които е установено сходството. 

Трима руснаци са обвинени за опита за отравяне на Емилиян Гебрев

Опитът за отравяне на Емилиян Гебрев бе направен на 28 април 2015 г. с вещество, което се предполага, че е било поставено върху дръжката на автомобила му, паркиран в подземния паркинг. Предполага се, че по подобен начин е направен опитът за отваряне и на Сергей и Юлия Скрипал след поставяне на „Новичок“ на дръжката на вратата на къщата на руския шпионин в Солсбъри на 4 март 2018 г. „Белингкат“ отдавна твърди, че има връзка между двата случая.