Близки на пациенти се оплакват от обиди и грубо държание

Заради обществен натиск уволняват двама лекари от русенската онкологична болница. Причината - неетично отношение към пациентите, незачитане на достойнството им, което се изразявало в обидни думи и липса на обяснение за провежданото лечение.

Заради нарастващото напрежение, част от близки на онкоболни планираха протест на 4 февруари. Д-р Катерина Генова и д-р Людмил Станев ще бъдат освободени от болницата.

"Свидетел съм на нехуманното отношение. Всеки път, когато майка ми отиваше на химиотерапии беше със свито сърце, но не ми споделяше за отношението на лекарите", каза Иван Стойчев.

Потърпевшата Велизара Генчева обясни, че сестра ѝ не е искала да посещава химиотерапии заради липса на добро отношение от страна на лекарите. "Тя се страхуваше от лекарите и е разписвала документи, без да ѝ обясняват какво се случва със състоянието ѝ, дори я обиждаше. Държавата ѝ отпуска инжекция, която д-р Генова не ѝ е обяснила, че тя трябва да се бие. Това доведе ѝ до нейния рецидив", каза още Генчева.

Неглижират ли лекарите състоянието на пациентите си?

По думите на адвоката ѝ Юлия Николова са внесени искания за проверка на отношението на д-р Генова и д-р Станев към пациентите.

"Двамата не са уволнени, а си подадоха заявленията по взаимно съгласие. Пациенти през последната година са се оплаквали, но тази устно. Много пъти съм се опитвал да обясня, че трябва да има жалба с входящ номер. Чувал съм и за недобро отношение към колеги, но с чуване няма как да бъдат уволнени", заяви управителят на КОЦ - Русе д-р Камен Кожухаров.

Репортер: Наталия Йорданова