Животът и смъртта на един български монарх

На днешната дата преди 126 години е роден Цар Борис III, наречен "Обединител". Пълното му рожденно име е Борис Клемент Роберт Мария Пий Станислав Сакскобургготски.

Като първороден син на Цар Фердинанд е обявен за наследник на короната. Негов католически кръстник е Папа Лъв XII, а православен - руският император Николай II. По време на Балканските войни и Първата световна война участва като офицер за свръзки по фронтовете в действащата армия. В края на Първата световна война е обявен за цар на България след абдикацията на неговия баща.

На 25 октомври 1930 г. цар Борис III и принцеса Джована сключват брак в долната базилика на "Св. Франциск". Тя е дъщеря на италианския крал Виктор Емануел III. Двамата се венчават и по правослания обряд на 31 октомври в катедралата "Александър Невски". Принцеса Джована е коронована за царица и приема българската версия на името ѝ - Йоанна.

Имайки поука от загубата в Първата световна война, след началото на Втората световна Борис III насочва България към имунитет. С помощта на Берлин и Москва, София успява да си върне от Румъния Южна Добруджа чрез Крайовската спогодба от 1940 г.

През 1940 г. Борис III отклонява съветските предложения за сключване на договор за мир и дружба. Правителството на Богдан Филов се съгласява България да се присъедини към Тристранния пакт. През март и април 41-а германските войски атакуват Югославия и Гърция през българската територия, с което държавата ни става съвоюваща държава.

След края на военните действия България получава възможност да администрира до края на войната тези земи, известни като Беломорие, Вардарска Македония, Поморавия. Точно тогава Борис III е наречен "Цар Освободител".

Повече по темата гледайте във видеото.