През годините е била снимачна площадка на редица продукции

Легендарната баня в Банкя отваря врати до края на годината. Основните строителни дейности вече са  приключили.  Остават реставрацията и въпросът кой ще управлява сградата. Освен като място с качествена вода, банята се прочу и като сцена за снимки на куп български и холивудски продукции.

Преди 42 години, тъкмо завършил университета, Пламен Симеонов, който е заместник-кмет на Банкя, започва първата си работа в банята като кинезитерапевт. „Никога няма да го забравя. Аз тогава им викам аз не съм учил, за да работя в баня, аз съм учил, за да работя в поликлиника, но след това след месец, месец и половина разбрах, че работя в едно интересно историческо място. Тогава много ме дразнеше, че ако нещо се пропука и счупи, някоя плочка падне, се слагаше плочка, дето нямаше историческа стойност. Не се полагаха кой знае какви грижи”, каза той.

Павел никога няма да забрави и момента, когато банята затваря. „2001-ва година, когато отпред на тази красива врата се сложи един голям катинар и банята приключи своя живот”, допълни Симеонов.

Сега близо 20 години, след като затваря врати - сградата е на път на оживее отново. Реставратори и майстори се заемат със задачата. „Това е част от украсата в централно фоайе. Тук ще видите три пласта бронз, които са вървяли и отдолу е златото, но почти унищожено. Сега колеги леят тези  елемент, ще ги златим в ателие, през това време ще просъхне къщата и ще започнем да ги връщаме”, коментира Георги Пенчев, реставратор.

Банята ще запази автентичния си вид. През годините е била снимачна площадка на редица продукции. Да снима в банята идва и Салма Хайек. Емблематична е и сцената от "Бай Ганьо в банята", в която  Георги Калоянчев скача в басейна. Мъжко и женско отделение, както едно време, вече няма да има, но ще има спа, басейни, зали за лечебна физкултура, кабинети с алтернативна медицина и не на последно място - виенска сладкарница. Амбициите са да се направи и 25-метров закрит басейн в двора на сградата. Сега пред общината стои върпосът как ще се управлява ценното бижу, след като приключи ремонтът - дали да се създаде общинско предпиятие или дружество, да се даде на концесия или под наем.