Акцията е под ръководството на Окръжната прокуратура

Мащабна специализирана полицейска операция се провежда на територията на Шумен, съобщиха от Окръжната прокуратура. Акцията е по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев и последвалите разпореждания на административния ръководител на Апелативната прокуратура във Варна, свързана с повишаване на ефективността при противодействие на престъпността чрез разкриване на цялостната престъпна дейност и ускоряване на разследванията по две и повече досъдебни производства с един и същ обвиняем. 

Гешев: Обявяваме война на битовата престъпност (СНИМКИ)

По време на акцията са били проверени и лица, спрямо които е била наложена мярка за неотклонение „домашен арест“, осъществени са действия за ограничаване и намаляване на битовата престъпност и контрол на нарушенията по Закона за движение по пътищата и престъпленията по транспорта, както и срещу държането на акцизни стоки без бандерол.

За времето от 29 януари до момента в рамките на операцията са образувани 8 бързи производства и още 8 – по общия ред. Три са за извършени кражби, три – за управление на МПС след употреба на алкохол, както и две досъдебни производства за държане на акцизни стоки без бандерол. 

Акция срещу въоръжена група, свързана с грабежи по бензиностанции в София (СНИМКИ)

В единия случай в Нови пазар е установено лице, което държало 14 кг тютюн, както и още едно лице, хванато с 1 кг тютюн без бандерол. Установени са непълнолетни лица в шуменското село Изгрев, които са повредили надгробни паметници. Други досъдебни производства са образувани за държане на 5 грама амфетамин и 15 грама чай за пушене, както и за управление на МПС без регистрационни табели. 

Специализираната полицейска операция под ръководството на Окръжната прокуратура в Шумен продължи до събота вечер. Резултатите от акцията обявиха на брифинг окръжният прокурор на Шумен Маргарита Георгиева, говорителят заместник-окръжният прокурор Орлин Куздов и директорът на ОД на МВР в Шумен Ялчън Расим.