Имплантът, който са поставили, е бил с размер милиметър и половина

Уникална операция на гръбнак на йоркширски териер направиха лекари във Варна. Имплантът, който са поставили, е бил с размер милиметър и половина. Използваната технология е приложима и върху хора.

Днес кучето е на една годинка. Когато е едва на осем месеца обаче, Лизи започва да се обездвижва. Състоянието й се влошава рязко и лекарите поставят диагнозата - деформиран седми гръден прешлен.

„Малко, след като разбрахме, тя почти не можеше да върви. Падаше постоянно. Само си влачеше краката”, сподели Марина Железова, стопанката на кучето.

„Съседните прешлени се деформират с оглед на това да паснат на изкривения й прешлен и се получава голямо изгърбване на гръбнака й. Това вече води до притискане на гръбначния й мозък”, каза ветеринарният ортопед Светослав Христов.

Спасиха пациент с тумор в мозъка с тегло над 1 кг, нуждае се от средства за лечение

Проблемите на Лизи се задълбочават. Гръбнакът й е миниатюрен и мястото, където могат да позиционират импланта с размер милиметър и половина, е изключително малко - около 2 милиметра. Затова д-р Христов решава да прибегне до хирургимен модел на гръбнака, принтиран на 3D принтер - технология, която дава възможност за максимална прецизност. Върху модела, д-р Христов и екипът му, се упражняват преди реалната операция, а по време на нея, използват така наречените насочвачи.

Извадиха огромна киста от яйчниците на 15-годишно момиче

Това е едниственото място у нас, където се изработват хирургични водачи и индивидуални модели на кости, които служат за ориентация преди операция. Съвсем скоро, обяснява д-р Везенков, ще започнат изработването и на персонализирани импланти, които да заместват истински кости. За целта са нужни познания по биомедицинско инженерство, медицина и виртуално планиране.

„Лекарят прави компютърна томография на самия пациент и я изпраща на нас. Ние хващаме виртуалното изображение на компютърната томография, конвертираме го и го обработваме, така че да може да се превърне в годно за принтиране”, разказа д-р Ваньо Везиров.

Британски лекари разделиха сиамски близнаци, свързани в главите

„Когато си я прибрахме, тя започна да става. Даже, докато беше седнала също играеше поне с предните лапички. Започнахме да я извеждаме навън”, разказа стопанката на кучето.

Сега Лизи вече прави пълноценни разходки навън. Скоро, казват лекарите, от интервенцията няма да има и следа, а новата технология ще става все по-популяра.

Репортери: Ева Костова, Деян Герговски