От РИОСВ - Перник твърдят „Феникс –Дупница” не изпълнява предписанията им

Екоинспектори влязоха във фирмата, чиито склад се запали под магистрала „Струма”. Целта им беше да връчат акт за спиране на дейността й, но не успяха. А купищата боклуци в близост до моста на „Струма” продължават да се трупат.

Отнемат разрешителното на фирмата, чийто склад горя под АМ "Струма"?

Около 2 часа продължиха опитите на инспекторите от РИОСВ – Перник да открият собственика на фирмата – Кольо Илиев в Дупница, за да му връчат наказателното постановление. Никой от служителите му не успя да осъществи контакт с него. Оказа се, че той е в болнични. А екоинспекторите си тръгнаха с невръчения акт.

Зам.-кметът на Дупница: Сметището под АМ "Струма" се стопанисва неправомерно

А междувременно купчини се трупат под магистралата и създават предпоставки за пожар. Може да се повтори ситуацията от лятото, когато от огнената стихия бяха засегнати колоните на мост на магистрала „Струма”, а тя беше затворена за седмици. От Община Дупница обясниха, че са направили всичко, което могат да направят. „Това, което е трябвало общината да го свърши, го е свършила и постоянно действа по въпроса да бъде изчистено това нещо. Значи ако общината тръгне да чисти това нещо, общината моментално става крадец. Това е суровина, това не боклук. Няма как да пипаме суровина все едно да е взема колата която е паркирана в нашия имот”, каза Крум Милев, заместник-кмет на Община Дупница.

Собственикът на горялото депо под магистрала „Струма” получи две обвинения

„Наложена му е принудителна административна принудителна мярка да ги почисти. Тя не е изпълнена затова му е наложен акт за неизпълнение на този ПАН и днес дойдохме да наложим втора принудителна администратинва мярка с цел спиране на всякакъв прием на отпадъци и третиране, за да го принудим да почисти всичко, което е”, обясни Соня Йорданова от РИОСВ – Перник.

След пожара Кольо Илиев и фирмата му са получили две предписания за почистване на отпадъците от депото, но те не са изпълнени.