Това заяви заместник-директорът на пожарната в Пловдив

Няма замърсяване с петролни продукти на река Марица край Пловдив. Петното не е достигнало града, а всички взети проби са отрицателни. Това стана ясно на брифинг на пожарната в Пловдив.

Цяла нощ екипи на „Пожарна и аварийна безопасност” дежуриха по поречието на реката заради разлив на 600 литра нефтопродукти, изпуснати от отпадъчни води на предприятие в Пазарджик.  Реката беше преградена, като се пропускаха само количества от ниските слоеве на коритото.

Пак замърсиха Марица при Пазарджик и Пловдив

Във вторник екоминистерство установи инцидентно изпускане на нефтопродукти от завод за отпадъчни води. Предприети са спешни мерки. Започна проверка на Регионалната инспекция по околна среда. „Басейнова дирекция” и МВР- също разследват.

Унищожена е екосистемата в зона от 30 км по поречието на Марица

„Във вторник вечерта получихме сигнал, че е изпуснат петролен продукт в река Марица. Взехме веднага мерки и го очаквахме в този участък. Сепарирахме водните количества, така, че мазните петна да останат в него. Проби се взимаха на всеки час, но всички бяха отрицателни. Река Марица вдигна нивото си и се наложи да изпуснем насъбралата се вода. Гарантирам, че няма никакво замърсяване”, зам.-директорът на пожарната в Пловдив - Димитър Бришимов.

Опаковки от стари пестициди са отровили рибата в Марица

Той предполага, че не цялото количество нефт се е изляло в канализацията и че количеството, попаднало там, може да не е достигнало до реката.

„Със сигурност това не е опасно за водата в реката”, потвърди Бришимов.

 

 

МОСВ: Преустановено е замърсяването на река Марица

Замърсителят този път е ясен - завод“Каучук“ в Пазарджик. Причината - производствена авария в един от цеховете. Заводът веднага е спрял производствената си дейност до отстраняването на аварията.

„Работниците не са на работа за съжаление и ние губим от това. Така че всичко възможно правим по-бързо да бъде отстранена аварията”, заяви директорът в завод“Каучук“- Пазарджик Петя Папазова.

 

Видео: БГНЕС

Басейнова дирекция е взела проби от реките Пишманка и Марица. Установени са разливи на минерално и хлорирано масло. Замърсяването е повърхностно. Няма умряла риба.

 

 

„Неимоверно има опасност за всички микроорганизми в реката, рибата и флората  и както виждате птиците се движи спокойно още. Апелирам наистина река Марица да спре да се ползва за кошче за  индустриални отпадъци”, заяви Петър Янев от рибарско сдружение“Олимпик“- Пловдив.

Прокуратурата в Пазарджик се е самосезирала и проверява случая. Целта е да се установят причините за замърсяване на реките.

По указание на наблюдаващия прокурор срокът за приключването е седемдневен.