Тя е по нареждане на премиера Бойко Борисов

Извънредна проверка на боклука под магистрала "Струма". Тя е по нареждане на премиера Бойко Борисов. Причината - половин година след пожара край Дупница се оказа, че  мястото и към момента е опасно заради тоновете отпадъци там.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Втори пореден ден представители на Районната инспекция по околна среда се опитваха да връчат акт за спиране на дейността на фирмата, която складира боклук до магистрала „Струма”. След като вчерашният опит завърши с неуспех, днес на помощ на инспекторите дойде и полицията.

Собственикът на горялото депо под магистрала „Струма” получи две обвинения

На място пристигнаха сериозни полицейски сили. Двама охранители на обекта обаче отказваха да отворят вратите. Органите на реда се опитаха да изместят на ръце металните ограждения, но това не стана. В крайна сметка намериха пролука и влязоха.

Екоинспектори влязоха във фирмата, чиито склад се запали под АМ „Струма” (ВИДЕО)

 

„Досъдебното производство ще бъде образувано за нерегламентирано управление на отпадъци, не по установения от закона ред, което застрашава животът и здравето на много граждани ”, заяви Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

„Той е имал многократни предписания да прекрати тази дейност, да извърши почистването. Не ги е изпълнил. Наказателните постановления ги обжалва. Използва всички позволени му от закона неща, за да протака тази дейност”, заяви Ивайло Иванов, главен секретар на МВР.

„Подобни ситуации като тази трябва да имаме по-бърза възможност да закриваме обектите. През настоящата година всички площадки за складиране с нарушения ще бъдат затваряни ”, заяви екоминистърът Емил Димитров.

Собственикът на обекта Кольо Илиев се издирва от полицията.

Отнемат разрешителното на фирмата, чийто склад горя под АМ "Струма"?

Междувременно министърът на околната среда Емил Димитров съобщи, че ще повика на среща ръководствата на основните четири мощности, които се занимават с преработка на отпадъци, за да обсъдят мерки за затягане на контрола върху вносните отпадъци. „Персонално ще знам от кого ги получават, от граница до тях как вървят. Ако има проблем с тези контейнери, самите мощности/собствениците/ ще си връщат контейнерите, ако на пристанището дойдат контейнери, които не са така, както са обявени, този който ги е доставил - товари си ги на кораба и си заминава, в противен случай няма да може какъвто и да е друг контейнер да докара в България, обясни министърът.

Той илюстрира казаното с пример, че ако сега някой свали 50 контейнера и от тях се окаже, че един е с отпадъци, които не са регламентирани, и петдесетте контейнера няма да могат да влязат в България. Ще седят там, ще плащат денгуби, докато се изнесе контейнерът обратно, заяви министърът и посочи, че не очаква да има проблем с тези четири мощности, сред които са циментови заводи и един ТЕЦ. Едрият бизнес, тези които са направили тези мощности, по никакъв начин няма да се противи, напротив ще съдейства, убеден е министърът, защото според него сега легалният бизнес плаща цената на нелегалния, заради допълнителните ограничения, които се въвеждат под формата на допълнителни паркинги, видеокамери.

Министърът каза, че собственикът на фирмата, която отново е струпала отпадъци под магистрала "Струма", трябва да получи съответната принудителна административна мярка и да се спази процедурата.