Той е на посещение в Брюксел

"Зелената сделка за България е голям проблем. Всички знаят, че 60% от електроенергията ни идва от въглищата и колко милиарда трябва да дадем за това.  Но надали Европа ще се откаже от нея и надали ЕП ще спре да иска това да стане по-скоро. Трябва следващите 10 години да се работи много активно. До 10-15 години трябва да се намерят механизми да се заменят въглищата или технология, която да не замърсява околната среда". Това заяви пред журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов. 

Борисов към Урсула фон дер Лайен: Изменението на климата е глобален проблем

По думите му по време на разговорите крайъгълните камъни са били финансовата рамка, зелената сделка и бюджетът. А тази година страната ни ще получи с 60 милиарда.

 

Видео: БГНЕС

"Българските лекари, програмисти са добре дошли в Европейския съюз, а държавата е инвестирала много, за да ги обучава. Тези, които сме били в социализъм, рязко се отличаваме от тези, които са с евро. Опитаха се да говорят, че еврото е лошо.  Чакалнята гарантира банковата система. Не виждам държава с евро да е по-зле от България", коментира министър-председателят.

Борисов: Не воюваме, ние не сме нарушили добрия тон (ВИДЕО)

Премиертът заяви още, че писмото на Иван Гешев до европейските институции във връзка с проблемите около екстрадицията на Цветан Василев, не е съгласувано с правителството. "Ние не се месим в дейността на независимата съдебна власт. Нито е съгласувано, нито ме е питал някой, нито искам да коментирам тази тема. България беше само хвалена за борбата с корупцията", категоричен бе Борисов. 

Борисов за изявлението на Радев: Това е пряка намеса в независимостта на властите (ВИДЕО)

Той сподели, че не е бил учуден като чул името на българина, на когото ще бъде забранено да влиза в САЩ заради корупция. Припомняме, че това е съдия Андон Миталов, който е пуснал обвинения в шпионаж Николай Малинов в Москва, за да получи орден от руския президент Владимир Путин.

 

 

„Департаментът е решил да не дава визи. Когато аз бях главен секретар, главният прокурор и министърът на вътрешните работи нямаха визи за Щатите. Когато са видели човек с повдигнато обвинение да е в Москва и да получава орден, сигурно и те са си задали въпроси и от там тръгва цялата работа", каза премиерът. А относно решението на Миталов Борисов беше лаконичен: "Той е независим. Така е решил". 

По-късно премиерът Бойко Борисов се срещна с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Основна тема на срещата им е била новата Многогодишна финансова рамка за периода 2021 – 2027 година.

Борисов е подчертал, че Кохезионната и Общата селскостопанска политика вече имат доказана добавена стойност, а техните резултати са видими и осезаеми за европейските граждани. Ползите от тях са преодоляването на неравенствата между различните региони и изостаналостта.

 

"Категоричен съм, че не трябва да бъде допуснато нито един регион да се откъсне от общия темп на развитие на ЕС", заяви Борисов.

България е конструктивен партньор при преговорите по дългосрочния бюджет на ЕС и споделяме Вашето разбиране, че със здрав разум и решителност можем да постигнем споразумение, което да бъде в интерес на всички европейски граждани. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, съобщи пресслужбата на Министерския съвет. Двамата разговаряха в Брюксел в рамките на консултациите, които председателят на Европейския съвет провежда с европейските лидери преди предстоящия извънреден Европейски съвет на 20-21 февруари.

Основна тема на срещата на премиера Бойко Борисов и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел бе новата Многогодишна финансова рамка за периода 2021 - 2027 година. "Средствата от ЕС са моторът, който ни помага да се движим по-бързо напред", отбеляза Борисов. Той подчерта, че Кохезионната и Общата селскостопанска политика вече имат доказана добавена стойност, а техните резултати са видими и осезаеми за европейските граждани.

По отношение на усилията за постигане на климатична неутралност, премиерът отбеляза, че не би следвало пакетът за справедлив преход да се обвързва по никакъв начин с кохезионния пакет, тъй като целите на двата инструмента съществено се различават. Според министър-председателя е важно да не се допуска разделение между нови и стари приоритети за ЕС. "Еднакво ценим традиционните политики, науката и иновациите, сигурността, борбата с климатичните промени," заяви Борисов.

По време на разговора с председателя на Европейския съвет, премиерът Борисов приветства активната подкрепа и ангажираност на европейските институции с региона на Западните Балкани. Той подчерта, че разширяването е двустранен процес, така че и двете страни в него трябва да изпълнят своите обещания. "Това е в интерес на мира, стабилността и просперитета на Европа", каза Борисов.