Ловците в Разград в продължение на половин година са трупали наблюдения за водоема

Според местните ловци в Разград язовир "Желязковец" е умишлено пресушен. Твърдят, че в продължение на половин година са трупали наблюдения за стопанисването на водоема и че дивечът в района е намалял.

Язовир "Желязковец" се намира между Разград и Самуил. До петък в Разградска област беше обявено бедствено положение заради силния снеговалеж и достъпът до мястото е затруднен. "Язовирът е бил в нормално състояние, но през изминалата година водоемът спада, най-вече през август, когато ловувахме пъдпъдък. Само за няколко месеца водата изчезна. Тогава проверихме крановете, които са под стената. Някои развъртява крановете", каза ловецът Николай Ангелов.

Управителят на "Напоителни системи" - клон "Долен Дунав" Миглена Трифонова обясни, че не е знаела за развъртяването на ключа на язовира. "Разбрахме от публикация от местен ежедневник и подадохме сигнал. Това са хидротехнически съоръжения, с които работят обучени хора. Сигнал в полицията не е подаван", каза още тя.

Повиши ли се нивото на язовирите и колко още трябва да вали, за да се напълнят?

По думите на инж. Николай Нинов обемът на язовира е намален, защото е затлачен до шахта. "Полезният обем е 1 милион и 300 хиляди, но тъй като язовирът е затлачен до шахта, обемът е намален. Тези 350 000 литра вода ги няма, защото са във вид на заслояване", заяви той.

Според инж. Станимир Иванов язовирът не е предназначен за питейно-битови нужди. "Няма изградени съоръжения. Язовирът се ползва за поемане на високи води, за да не се стигне до река Бели Лом и да не предизвика наводнение. Отокът се влияе от интензивни валежи и от обилно снеготопене", каза той.  

Репортер: Наталия Йорданова