Вижте четири възможни кандидатури за канцлер от консервативния блок на ХДС/ХСС на Меркел

Въпросът за наследник на политиките на Ангела Меркел като канцлер на Германия стана по-непредсказуем от всякога, след като нейното протеже Аннегрет Крамп-Каренбауер развя белия флаг като лидер на дясноцентристката партия ХДС.

Вижте кои са четирите възможни кандидатури за канцлер от консервативния блок на ХДС/ХСС на Меркел според АФП:

Отмъстителят: Фридрих Мерц

Снимка: ЕПА/БГНЕС

64-годишният Фридрих Мерц никога прости на Меркел, че го изгони като ръководител на групата на депутатите от партията в Бундестага през 2002 г. Той беше победен при гласуването за партиен лидер от предпочитания наследник на Меркел, Крамп-Каренбауер през декември 2018 г.

Мерц обяви този месец, че напуска работата си в надзорния съвет на германския филиал на инвестиционната компания „BlackRock“, за да се посвети на политиката и да помогне на ХДС да се „обнови“.

Предпочитан от най-консервативните членове на ХДС, Мерц иска да обърне внимание на избирателите, изгубени от антиислямската и антиимигрантата Алтернатива за Германия.

Компромисът: Армин Лашет

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Регионален премиер на най-населената част в Германия, Северен Рейн-Вестфалия, 58-годишният Армин Лашет може да се изяви като кандидат на компромиса.

Политически ветеран в националния парламент и в Европейския парламент, както и като министър на семейната политика в първото правителство на Меркел, Лашет често подкрепяше умерения й курс. Той спечели похвали за твърдата си позиция срещу престъпните банди в държавата, а либералните му нагласи го правят приемлив за лявоцентристкия коалиционен партньор на Меркел - Социалдемократическата партия (СДП).

„Анти-Меркел“: Йенс Шпан

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Само на 39 години най-младият потенциален кандидат, амбициозният и открит гей, министърът на здравеопазването Йенс Шпан се възприема от мнозина като "анти-Меркел", пишат АФП, цитирани от БГНЕС. Силно критичен към решението на Меркел да отвори вратата за приток на търсещи убежище през 2015 г. той е харесван от по-дясната фракция на ХДС.

"Шпан би представлявал ново начало", заяви консервативният всекидневник „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ , виждайки в него "смел партиен лидер" и "мощен" възможен канцлер.

Малко възможен: Маркус Зьодер

Снимка: Getty Images

53-годишният лидер на баварското крило на партията на Меркел се разглежда като малко възможен и може дори да не иска да излезе на ринга.

Дългогодишен защитник на традиционните християнски ценности като премиер на Бавария, Зьодер през последните месеци се опита да смекчи имиджа си като призова за по-голяма защита на климата. Той недвусмислено осъди фиаското миналата седмица в Тюрингия, където регионалните депутати от ХДС нарушиха табуто, гласувайки за същия лагер като крайнодясната  Алтернатива за Германия (АзГ).