Западните разузнавачи са се сдобивали със строго секретна информация за правителства по света

Западните разузнавачи са се сдобивали със строго секретна информация за правителства по света чрез скрития си контрол върху фирма за криптиране - „Crypto AG”, според съобщения в медиите. Швейцарските власти разследват фактите по обвиненията, пише БГНЕС.

Съединените щати и бившата Западна Германия няколко десетилетия са шпионирали много страни, като са подкрепяли швейцарска компания, която продава кодиращи продукти, според съвместен доклад, публикуван от в. „Вашингтон Поуст” и обществените телевизионни оператори ZDF в Германия и SRF в Швейцария, съобщи „Дойче Веле”.

"Еърбъс" уволни 16 служители заради шпионаж

Съобщава се, че служители на разузнаването в САЩ и Федерална република Германия са създали швейцарска фирма „Crypto AG”, която след това е продавала продуктите си на над 100 страни. Тези клиенти уж не са знаели, че техните кодирани комуникации няма да са тайна за две от водещите сили на НАТО.

Швейцарските власти заявиха по-късно днес, че са започнали разследване на твърденията, че производството на устройствата за криптиране е операция на ЦРУ и западногерманското разузнаване, което им е позволило да разбият кодовете на страните, използващи техните продукти.

Австрия иска обяснение от Германия заради шпионаж

Иран, Индия и Пакистан, заедно с военните хунти в Латинска Америка и Ватикана, бяха посочени като клиенти на швейцарската компания.

Достъпът до комуникации в рамките на правителствата е помогнало на САЩ да придобият представа за глобалните събития, от кризата с заложници в Иран през 1979 г. до либийските атаки на берлинска дискотека през 1986 г. В медиите също така се съобщава, че „Crypto AG” е предоставял на Великобритания информация за военните операции на Аржентина по време на Фолклендска война.

Съветският съюз и Китай не са купували устройства за криптиране от „Crypto AG”.