Малолетното момче почина след сърдечен арест, предизвикан от отровен газ

Окръжната прокуратура в Добрич ще разследва как опасният биоцид под формата на таблетки срещу гризачи е попаднал в дома на многодетното семейство в село Кардам, в което 9-годишно момче почина, а две от сестрите му - на 11 и на 7 години, бяха лекувани в болница.

"По случая има данни за извършено престъпление по член 123, ал.1 от Наказателния кодекс за причиняване на смърт по непредпазливост при извършване на действия, които са опасни за живота и здравето", заяви наблюдаващият прокурор по делото Пламен Николов пред журналисти. По думите му работата с биоциди е регламентира дейност заради силната токсичност на тези вещества.

До края на януари казват как се е отровило детето от Кардам

Досъдебното производство ще изясни как таблетките, които са били в оригинална опаковка на завода-производител в Германия и с указания на български език на фирмата-доставчик никога да не се използват в помещение с хора, са попаднали в селския дом.

Малолетното момче почина на 27 октомври 2019 година след сърдечен арест, предизвикан от отровния газ фосфин. Разследващите откриха таблетките срещу гризачи в процепи на стената зад леглото на детето, замазани с кал. "И последните експертизи от Военномедицинската академия в София сочат смъртоносна концентрация на отровното вещество в черния дроб на момчето, а не в стомаха, което показва, че то е вдишвало газа, а не е погълнало таблетка", поясни наблюдаващият прокурор.

Изчезна майката на отровеното дете от Кардам

Семейството, в което бабата и дядото отглеждат пет деца, вече обитава друга къща, предоставена им от съсед. Благотворителна кампания в община Генерал Тошево събира средства за ремонт на стария им дом.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си