Външните министри поискаха бърза интеграция на Западните Балкани

До няколко дни евросъюзът решава – ще започне ли преговори за членство със Северна Македония и Албания. Това стана ясно по време на среща между външните министри на Гърция, България, Хърватия, Словения и представители на Европейската комисия в Солун.

Обща декларация в подкрепа на евроинтеграцията на Западните Балкани и очакване още март месец Скопие и Тирана да получат конкретна дата за старт на преговорите за членство в ЕС.  И Сърбия, и Северна Македония изразиха готовността си за членство в ЕС.

Захариева към колегите си от Западните Балкани: Реформите не са за Брюксел, а за вашите граждани

„От Солун до Загреб”– в навечерието на срещата на върха в Хърватия, в понеделник външните министри поискаха бърза интеграция на Западните Балкани.

„Реформите са задължение на страните от Западните Балкани. Не само защото трябва да изпълняват едни критерии и човчици в някакви екселски таблици. Трябва да са решили всичките си отворени въпроси и между тях, и със съседите”, заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева.

Среща на върха за Западните Балкани в Солун

Миналата есен страните-членки не успяха да постигнат съгласие за начало за преговорите със Скопие и Тирана. Основна пречка тогава се оказаха Франция, Нидерландия и Дания, които настояха за нови правила при воденето на преговори. Акцентът е върховенство на закона.

„Сърбия има възможност да избира, поне така ни казаха от ЕК. Европейският съюз да каже дали иска да се разширява или не”, категоричен бе сръбският външен министър Ивица Дачич.

„Градим едно чувство на заедност в региона с тези, които вече са членки и които още не сме”, заяви външният министър на Северна Македония Никола Димитров .