Предприемат се спешни превантивни мерки срещу разпространението на заразата

Държавата - на крак срещу коронавируса. Започват спешни превантивни мерки. 

​Двама лекари от РЗИ- Хасково поемат денонощни дежурства на „Капитан Андреево”. Те ще изследват всички влизащи в страната пътници за подозрителни симптоми.

СНИМКИ ОТ УЧЕНИЕТО ВЪВ  ВМА ВИЖТЕ ТУК

По нареждане на премиера се разигра и мащабно учение, което провери реакцията на всички служби при евентуална криза. 

Целта бе да се отработят различни ситуации, при които голяма група заразени влизат в страната. Те ще бъдат транспортирани към определни болници, а медицинските екипи ще останат под карантина. Разиграният сценарий включваше посрещане на пътниците, пристигащи у нас с полет от Истанбул.

Спешни мерки срещу коронавируса и у нас (ОБЗОР)

„Сред редовните пътници имаше двама, които показаха на камерата, че имат повишена температура. Тези пътници трябва да бъдат изолирани по най-бързия начин”, заяви Светлан Кичиков, директор на „Гранична полиция”.   

Пътниците се поемат от здравни работници, облечени в защитни облекла. Отвеждат се в специално помещение, където отново се мери тяхната температура.

„След което се попълват специализирани бланки. Извършва им се необходимия първоначален преглед”, поясни Кичиков.

В бланките се описва кои държави и градове са посетили пътниците и страдат ли от някакви заболявания. Ако пробите за вируса са положителни, за преглед ще бъдат привикани всички пътници, пътували със същия полет.

Преди да влязат в линейката пътничките са поставени в защитни носилки. Следва дезинфекция на целия район, през който са преминали двете жени. Пациентите с коронавирус ще бъдат максимално изолирани. Болните, които лежат в инфекциозната клиника, ще бъдат преместени в други отделения, за да няма никакъв контакт с тях. Вече има и специално изградена реанимация.

„Преценихме, че не трябяа да се смесват болните и потоците. Буквално за три часа изградихме реанимационна”, каза за NOVA  директорът на ВМА Венцислав Мутафчийски.

В случай на коронавирус под изолация ще бъде и целия медицински персонал на отделението. С помощта на технологиите е решен и друг важен проблем.

„Направихме скайп връзка. Така лекарите ще консултират болните”, обясни Камен Плочев, началник на Клиниката по инфекциозни болести във ВМА.

Медиците уверяват, че 14-дневният карантинен период, който препоръчва и СЗО, е напълно достатъчно.

Готовност да приеме пациенти, със съмнение за коронавирус, имат Инфекциозната болница в София, както и „Пирогов”. 

Заради опасния вирус екипи на здравните инспекции са разположени и по границите, за да мерят температурата на влизащите в България. Служителите ще работят с ръкавици и маски. Хората, които идват от засегнатите райони, ще бъдат преглеждани.

„Ще ги разпитваме допълнително. Меренето на температурата ще става за 3 секунди”, каза Снежана Иванова, директор на "Надзор на заразните болести" - РЗИ Хасково.

Във вторник стана ясно, че момиче, идващо от Одрин, има температура 38.3 градуса. Тя обаче няма да бъде насочена към инфекциозното отделение на хасковската болница, защото не идва от район, в който има коронавирус.

Премиерът свика извънреден Съвет по сигурността заради коронавируса (ВИДЕО)

„България еър" съобщи, че отменя всички полети от и до Милано до 27 март заради коронавируса.

Д-р Кунчев: Няма българи, завърнали се от области с коронавирус в Италия

Българка в Италия: Страхът от коронавируса е огромен, улиците са безлюдни

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА С КОРОНАВИРУСА ЧЕТЕТЕ ТУК

Репортери: Ивомира Пехливанова, Марина Малашева, Димитър Иванов