Сградите на бившата мелница на Хаджипетрови са построени преди 110 години

Протест в Бургас в защита на емблематична сграда. Къщата, в която в момента има книжарница, е част от архитектурния комплекс на бившите български мелници на Хаджипетрови. Твърди се, че тя ще бъде разрушена и на нейно място ще изникне нова сграда. За да потуши напрежението, в града дойде и министърът на културата. Сградите на бившата мелница на Хаджипетрови са построени преди 110 години.

„Архитектът на сградата според така утвърденото мнение и памет в града е Рикардо Тоскани”, казва експертът Митко Иванов.

Десетки под карантина у нас заради коронавируса (ОБЗОР)

Автор е и на много от значимите архитектурни паметници, построени в началото на 20-ти век в Бургас. Към момента само две от сградите на бившето мелничарско дружество са декларирани като паметници на културата.

„Тази сграда е неделима част от комплекса наречен "Мелницата на Хаджипетрови" и в този смисъл по неразбираеми за мен причини тя е трябвало да бъде вписана също като паметник на културата. Започне ли да се разрушава комплексът, аз смятам, че е дошъл краят и на останалите сгради”, допълва Иванов.

От общината казват, че няма внесено искане за нов строеж на мястото на сградата. „Няма нито питане, нито хипотеза за проект, строителство, надграждане, събаряне или укрепване”, коментира кметът на Бургас Димитър Николов.

Пътници станаха заложници на кондукторка в автобус за почти час

На място, министърът на културата разпореди да бъде спряно събарянето на емблематичната за Бургас сграда и да започне обследване на целия площад.

„Стоп на всичко, независимо какво е. За каквито и да е дейности-пълен стоп до произнасянето на това кои сгради около площада имат качества  за това, да бъдат обявени за паметник на културата и съответно да формираме един ансамбъл”, коментира министърът на културата Боил Банов.

В сряда експерти от министерството пристигат в Бургас, за да започнат работа по обследването. И това, и обясненията на кмета, обаче, не успокоиха бургазлии.

„Смятам, че не само на мен, а и на всички бургазлии им писна цялото това неконтролирано строителство”, казва Александра Абаджиева.

65 души и 50 коли са проверени за час при акция в Средец и Камено (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Нито една сграда няма и минимална връзка със съседните си. Всяка коза за свой крак, нали така се казваше”, коментира Красимир Калудов.

Късно следобед пред сградата имаше мирен протест с книга в ръка.

Репортер: Цеца Алексова