Държавата предприе спешни превантивни мерки срещу разпространението на заразата

Държавата на крак заради коронавируса. Увеличават се случаите на хора под карантина заради съмнения за заразата или заради това, че идват от заразени райони. След Пловдив, изолирани пациенти вече има и в София, Сливен, Бургас, Хасково. Сред тях са и много ученици.

Пандемия от коронавируса ще изтрие над $1 трилиона от икономиката

Пробата на жената от Пловдив, за която имаше съмнения за заразата, е отрицателна. Но междувременно 3-ма други бяха приети за наблюдение в инфекциозна клиника в града. Цял клас от 20 ученици и учителите им са поставени за всеки случай, под домашна карантина. Вече е измислен начин, как децата да учат дистанционно.

Има един случай на изолирана жена в Русе, в Бургас пък двама души са изолирани в инфекциозното отделение. Единият от тях се е прибрал от Китай и се почуствал зле. В Хасково, на други трима души е препоръчана домашна карантина, а дете е под наблюдение в болница.

В Сливенско също под превантивна домашна карантина остават няколко души, които са се върнали от Китай.

Трима души са приети в болница в Пловдив след престой в Италия

Става въпрос за една жена и двама мъже, които сами са потърсили консултация и хоспитализация. Пробите им са изпратени в София. Тези на жената са готови и сочат, че не е болна. 

Цял клас от 20 ученици и учителите им са поставени за всеки случай под домашна карантина. Вече е измислен начин децата да учат дистанционно.

Двама души са със съмнения за коронавирус в Бургас

Най-важната информация до този час - няма потвърден случай на коронавирус в България! Има изолирани хора заради  съмнения, но засега пробите са отрицателни.

За да не се допусне заразата и у нас, страната ни взима драконовски мерки. Денонощни медицински екипи вече дежурят по всички летища и по сухопътните граници.  Тук, на летище София всички се проверяват с термокамери. Важно е да се уточни, че камерата е поставена високо и не се вижда на пръв поглед.  Предстои термокамери да бъдат поставени и на граничните пунктове с Турция и Гърция.

От кризисния щаб уверяват, че са взети всички необходими мерки. Специалният телефон, който здравното ми министерство откри за коронавируса, става денонощен. Изработени са и брошури за българи и за чужденци.

Всеки, който кацне със симптоми на летището, но не иска да отиде в болница, ще бъде конвоиран без право на отказ. Разиграният днес сценарий на летище София включваше посрещане на пътници, идващи от Истанбул.

Трима души от Хасково, завърнали се от Милано, са под карантина

При реален случай, а не учение, достъпът до клиниката във ВМА ще е силно ограничен, персоналът също ще е под карантина, а за охраната ще се грижи военна полиция.

Митничарите и граничарите работят с маски и ръкавици. А до края на седмицата ще разполагат и с термокамери. Междувременно, министерството на туризма свика спешна среща с туроператорите.

ИЗОЛАЦИЯ В СЛИВЕН: Няколко човека са под карантина след завръщане от Китай

„Групите, които са с организиран туризъм и които са били в Италия и Венеция в рамките на карнавала, са се прибрали и спазват всички изисквания на здравните власти. За съжаление нямаме информация по отношение на индивидуалните почивки”, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова.

Над 10 хиляди българи имат резервации за почивки в Италия до края на юни. Засега единствената авиокомпания, обявила промяна в полетите си до Италия е "България еър". До 27-ми март няма да има курсове до и от Милано. Други две компании обаче продължават да летят ежедневно до Италия.

На фона на казаното до тук и въпреки липсата на случаи на коронавирус у нас, страхът у хората расте.  В редакцията ни постоянно идват запитвания от хора, които се прибират от Италия и които не знаят дали и какви мерки да вземат.

Още от сутринта се коментираше, че хората имат право на 14-дневен болничен за карантина, ако има потенциална опасност да са се заразили с ковид 19.  Оказа се, обаче, че правилата за издаването на такъв документ не са ясни. А на финала - и че всъщност нямаме право на такъв документ.

Семейство Кисьови се връщат от Милано след тридневна ексурзия. Въпреки че нямат никакви симптоми - по препоръка на директора на училището, дъщеря им няма да ходи на училище 14 дни. 

“Eдва ли не детето е болно и не трябва по никакъв начин никой от нас да стига до училището, защото другите родители няма да пуснат децата си на училище”, разказва Димитър.

Препоръката в такива ситуации е всички, които са били в зона с коронавирус, да спазват 14-дневен карантинен срок. Според лекари, имат право и на болничен.

А заради растящия страх от заразата, лекарите призовават хората, които се прибират от рискови райони, да не хукват панически от болница на болница. Няма и кой да ги изследва за вируса превантивно.

Ако тестът бъде направен преди да има симптоми, той със сигурнот ще е отрицателен и така може да даде фалшиво спокойствие.

А футболният шампион "Лудогорец" пътува утре с чартърен полет за Милано, където играе реванш срещу "Интер". Заради короновируса двубоят ще се играе пред празни трибуни, а българският тим ще съкрати престоя си на италианска земя. Групата за мача е сведена до минимум. За делегацията са осигурени маски, а пътуващите ще бъдат прегледани при пристигането си обратно в България. За Милано ще пътува и екип на NOVA. 

Репортери: Ивомира Пехливанова, Наталия Герджикова

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА С КОРОНАВИРУСА ЧЕТЕТЕ ТУК