Отхвърлянето бе предложено от ултранационалистката Словашка национална партия

Словашките депутати отхвърлиха конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. В 150-местния парламент 96 от 113-те присъстващи депутати гласуваха „против” ратифицирането на документа, станал известен като Истанбулска конвенция, предаде БТА.

Защо не можем да се разберем за Истанбулската конвенция?

Отхвърлянето бе предложено от ултранационалистката Словашка национална партия, член на управляващата коалиция, с подкрепата на старшия коалиционен партньор, лявата „Смер-социална демокрация”.

Депутатите също така призоваха президента Зузана Чапутова да информира Съвета на Европа, че Словакия ще остане вън от договора.

Опозиционната крайнодясна Народна партия „Наша Словакия” също гласува „против”.

Експерт: Всяка трета жена става жертва на насилие, само защото е жена

Опонентите на конвенцията в Словакия, която е предимно римокатолическа, твърдят, че някои клаузи ще нарушат конституцията - например, защото конституцията дефинира брака като съюз на мъж и жена.

С отделен вот броени дни преди парламентарните избори в събота, двете коалиционни партии гласуваха, също заедно с други, за одобряването на законопроект, който дава на пенсионерите допълнителна 13-а пенсия.

ЕП отново призовава всички страни да подпишат Истанбулската конвенция

Десноцентристките опозиционни партии, които имат добър шанс да сформират правителство, осъдиха мярката като популистка. Не е ясно засега дали президентката Чапутова е готова да я одобри.