Ръководителят участвал пряко в реализирането на данъчните измами

Съдят трима производители и търговци на млечни продукти от Велико Търново и София за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления, съобщиха от прокуратурата.

От началото на юни 2017 г. до 4 юни 2018 г. те ощетили държавния бюджет с близо 1,2 млн. лв. чрез приспадане на неследващ се данъчен кредит от фиктивни вътрешно общностни придобивания и доставки на млечни продукти от и за Република Гърция.

За реализиране на данъчните измами участниците в групата използвали множество фирми от типа „липсващ търговец“. За фиктивния превоз била използвана транспортна фирма, контролирана от участник в групата. Били наемани камиони и шофьори, които извършвали легални превози на други стоки, а впоследствие бил оформян транспорт на млечни продукти.

Тежки присъди за данъчни измамници, ощетили държавата с над 13 млн. лв.

За нито един от случаите в информационната система на НАП няма данни за осъществено вътрешно общностно придобиване или доставка.

Участниците в групата изпълнявали определени функции. Ръководителят участвал пряко в реализирането на данъчните измами, за което му е повдигнато обвинение за извършено вторично престъпление в качеството му на управител на търговско дружество със седалище във Велико Търново. Единият от участниците организирал фиктивния транспорт, другият се грижел за оформяне на документооборота.

Дейността на групата била прекратена при спецоперация на ГДБОП.