Според председателя на КЗП могат да ни бъдат върнати парите при отложено пътуване, само ако то е до място със заразени

„Повече от 20 дни нямаме маски, няма и доставки. Ние заявяваме на дистрибуторите, те са регистрирани и имат право да извършват тази дейност. Маски няма още от производителите. Има един голям производител и той решава на кой разпространител да изпрати. Има много китайски маски, оттам има голям проблем. От Китай няма никакъв транспорт и доставки” заяви за „Здравей, България” председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

Продават на нереално високи цени медицински маски в интернет

„Китай е най-големият производител на активни субстанции – това, което се влага в таблетките. Има дискусии в много държави, че намаляват запасите. В някакъв момент може да настъпи дефицит. Почна да става дефицитно едно от най-разпространените лекарства за грип. По аптеките го има тук-там. Всичко това се съчетава и с навлизането на втората грипна вълна, което се отразява на търсенето. Решението е, когато Китай започне отново да си върши работата. Чуваме, че ще се подновят доставките от Китай в началото на март. Има произведени маски, но веригата за доставки е сложна”, добави той.

Недостиг на предпазни маски в аптеките

„Оказва се, че икономическите и социалните последствия на това, което се случва, са много по-големи от тези със здравето. Основният и най-важен съвет е да запазим спокойствие и да следваме съветите на експертите. Ако сме си запазили пътуване за място, където има наличие на коронавирус, можем да си получим парите обратно. Законът е казал, че могат да ни бъдат върнати парите, ако има обявено официално, че на даденото място има заразен”, обясни председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

Още по темата гледайте във видеото.