За втора поредна година Фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“ ще проведе мащабна кампания с цел повишаване на информираността за състоянието ендометриоза

На 4 март (сряда) 2020 година, от 11:30 ч., с официално откриване на тематичен информационен щанд, разположен в сградата на Народното събрание, Фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“, част от Акселератора на ПРОМЯНАТА 2019/2020, ще отбележи старта на публичните дейности, посветени на Световния месец на ендометриозата, които се провеждат под патронажа на Комисията по здравеопазването на Народното събрание на Република България.

През целия месец март ще се организират различни активности, които имат за цел да повишат чувствителността на обществото към заболяването и да подкрепят всички жени с тази диагноза. Инициативата тази година е под наслов „Една от десет“, тъй като се смята, че в световен план всяка десета жена е засегната от ендометриоза. За съжаление в България заболяването не е достатъчно познато и не се води регистър на пациентите.

В периода 1 – 31 март фондацията обединява 11 болници за женско и репродуктивно здраве от цялата страна в кампания за безплатни прегледи на жени с ендометриоза или фамилна обремененост и изразен болков синдром. Болниците, които стават част от инициативата ще бъдат обявени на сайта на фондацията на 1 март 2020 год. Сред тях са:

МБАЛ “Надежда” гр.София

УАГБ Майчин Дом гр.София

МК “Д-р Щерев” гр.София

Клиника “Адела Фертилити” гр.София

ПСАГБАЛ “Св.София” гр.София

САГБАЛ “Шейново” гр.София

УБ “СофияМед” гр.София

Болница “Вита” гр.София

УСАГБ “Селена” гр.Пловдив

СБАГАЛ “Проф. д-р Димитър Стаматов” гр.Варна

“Авис Медика” гр.Плевен

Сред по-значимите публични дейности, свързани с повишаване на информираността за заболяването и възможностите за намаляване на негативните последици от него са редица събития, срещи с общността от диагностицирани, семинари и уебинари с медицински спецалисти, сред които е и уебинарът с д-р Георги Стаменов от болница Надежда на 29 февруари 2020 г. Това е второто подобно събитие, в което на живо, специалисти отговарят на зададени въпроси и коментират различните симптоми и форми на лечение. Уебинарът ще започне в 10:30 часа и ще се излъчва в страницата на МБАЛ Надежда във Facebook.

Кампанията на Фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“ се реализира и като част от дейностите организирани в световен мащаб по инициатива на World Endometriosis Organizations-endometriosis.org/support/world-endometriosis-organisations-weo/. Бидейки част от World Endometriosis Society, със своите 27 страни-членки, WEO е важен двигател на промените за жените с ендометриоза по целия свят.  

Заедно с болница Надежда, фондацията става и част от Worldwide EndoMarch - глобалното движение за борба с еднометриозата. Болницата и фондацията се присъединяват като един от т.нар. отбори – посланици за България, редом с още над 50 държави по света.

Повече информация за ЕндоМарт: www.endometriosis.bg/endomarch-mesec-na-endometriozata/