Групата е била във ферма в околностите на град Сполето

Общо 15 ученици и двама преподаватели от Професионалната гимназия по ветеринарна медицина и земеделие "Александър Стамболийски" в Лозница са под 14-дневна домашна карантина. Това съобщи днес д-р Анатолий Стойнов, зам.-директор на Регионалната здравна инспекция в Разград на заседание на областния кризисен щаб във връзка с коронавируса.

Дванайсетокласниците са пребивавали в дните от 3 до 21 февруари в италианския град Сполето, регион Умбрия. Групата е била във ферма в околностите на града, като посещението им е по проект по програмата "Еразъм+". Единайсет от учениците са от Лозница и околните населени места, а останалите четирима са от областите Силистра, Шумен и Търговище. Експертите от РЗИ в тези области са уведомени за предприемане на противоепидемични мерки.

Няма положителен резултат за коронавирус у нас (ВИДЕО)

Учениците от Лозница и ръководителите им са под медицинско наблюдение от общопрактикуващите им лекари, като към момента нямат оплаквания и всичко е спокойно, уточни Катя Дянкова от дирекцията "Надзор на заразните болести" към РЗИ. Зам.-областният управител Нурие Црънгалова апелира да не се създава паника, като подчерта, че всички от групата са в добро състояние. Д-р Николай Йоцов, директор на Центъра за спешна медицинска помощ, информира, че са осигурени лични предпазни средства за целия медицински персонал.

Готови са резултатите на последните изследвани за коронавирус у нас

Според д-р Селиме Карагьозова, председател на Съюза на общопрактикуващите лекари в Разград, в областта има увеличение на броя на заболелите от грип, но, по думите й, не са лекувани пациенти в тежки състояния. Инфекциозното отделение на разградската болница разполага с пет стаи с по две легла, при необходимост пациенти ще бъдат настанявани и в други отделения, коментира началникът на отделението д-р Костадинова.

Тревога и презапасяване в Солун и Атина заради коронавируса (ВИДЕО)