Това стана ясно по време на брифинга на Националния кризисен щаб във ВМА

И днешните проби за коронавирус у нас са отрицателни. Заради втората грипна вълна  ще бъде разширен и обхватът на изследваните за COVID- 19 пациенти.

Решението е на националния оперативен щаб, а уверението е, че страната ни разполага с достатъчно тестове за тази цел.

Потвърдиха първи случай на коронавирус в Украйна

Освен това България ще получи като дарение от Турция още тестове за коронавирус, както и маски, калцуни, защитни облекла и ръкавици, които ще бъдат разпределени между лечебните заведения в страната. Очаква се към списъка с рисковите държави, които на този етап са Китай и Италия, да бъдат включени Южна Корея и Иран.

Папата е с отрицателен тест за коронавирус

Националният оперативен щаб взе решение на изследване за COVID-19 да бъдат подложени и по-широк кръг лица. Извънредният скрининг ще обхване между 150 и 200 пациенти с установена вирусна инфекция, настанени в инфекциозните структури на лечебните заведения. Въпреки че при тези хора вирусната инфекция най-вероятно се дължи на циркулиращия в момента в страната ни грипен вирус тип Б „Виктория“, мярката се взима превантивно - за да не се допусне пропуск в изолирането на евентуален случай на новия коронавирус у нас", каза д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. 

Нови случаи на зараза в Китай при хора, завърнали се от Италия