Темата коментират д-р Йоаким Каламарис и Георги Димов

„Нещата на турско-гръцката граница са много сериозни. В Гърция в момента има над 1 800 000 нелегални мигранти. Нелегални са защото на база на европейското право първият вход в страна е Турция, не Гърция, за да подават те молби за убежище. Това е една геополитическа игра”. Това заяви в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” политическият анализатор д-р Йоаким Каламарис.

Гръцката брегова охрана опитва да спука лодка с мигранти (ВИДЕО+СНИМКИ)

Според бившият консул на България в Одрин Георги Димов Гърция правилно е определила пускането на мигранти от Турция към Европа като организиран опит за нарушаване на държавната граница. „Това в правото е ОПГ. В случая държавата е в ролята на такова”, коментира той.

Димов обясни, че днес на границата при Пазаркуле е имало посещение на представители на турския парламент, които са подстрекавали мигрантите. Вследствие на това гръцките власти са използвали сълзотворен газ и гумени куршуми. Вследствие на това един от бежанците е загинал.

Турция спаси мигранти от лодки край бреговете на Егейско море

Решението на проблема според д-р Каламарис е в спирането на финансовите средства. „Трябва да се спре финансирането на Ердоган от Европа. Да се спре дотирането на нелегалните мигранти в Гърция и в Европа. Трябва да спрем да виждаме Турция като добро и лошо дете когато искаме ние”, каза още политическият анализатор.

Според него трябва да се спрат всички взаимоотношения и спогодби – митнически, материални и нематериални с официална страна Турция. „Това вреди на православието и на европейската общност и посока, която сме поели”, категоричен бе той.

По думите на Георги Димов Турция никога не е била изолирана в такава степен както в момента.  

Целия разговор гледайте във видеото