Отмили са се част от натрупаните в опашката на хвостохранилище "Ерма река" отложения

Сигнал за побеляване на река Върбица проверяват регионалните структури на МОСВ. Експерти на РИОСВ - Смолян, Басейнова дирекция "Източнобеломорски Район и Регионалните лаборатории към ИАОС в Смолян и Хасково установили, че в резултат на интензивните валежи през последните денонощия са се отмили част от натрупаните в опашката на хвостохранилище "Ерма река" отложения от хвостов пясък, съобщиха от пресцентъра на министерството.

От МОСВ посочват още, че на 4 март, поради интензивните валежи РИОСВ - Смолян е извършил проверка на същия обект, като са били взети водни проби на изхода на хвостохранилището, където е заустването на отпадъчните води в р. Голяма. Анализираните до момента показатели от тези проби не са показали превишения на емисионните ограничения. Подобни аварийни ситуации са били констатирани и в края на 2017 и началото на 2018 година, а становището на експертите от регионалните структури на МОСВ е, че управлението на минните отпадъци не се осъществява по начин, който гарантира опазването на околната среда.

Започва проверка за спазването на нормите за околната среда в минната индустрия

В хвостохранилище "Ерма река", освен отпадъчните води от обогатителната фабрика, се вливали водите и от стари минни изработки от недействащи към момента рудници, към които регионалните структури на МОСВ нямат контролни функции.

Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" е изпратила предупреждение до областните управители на Смолян и Кърджали и до кметовете на общините Златоград, Кирково и Кърджали да предприемат действия съобразно правомощията си за предупреждение на населението за възможно замърсяване на водите на реките Голяма и Върбица и ограничаване на ползването им.