Те се заканиха, че ако исканията им не бъдат чути, ще започнат да затварят централни столични булеварди

Катафалките в столицата на протест. Погребалните фирми не са съгласни със законово предложение на ВМРО. То предвижда общинските съвети да могат да приемат наредби, които управляват цялата дейност по погребалните обреди.

С автошествие от около 40 катафалки от Централни гробища до Столичната община и Народното събрание собствениците на погребални агенции изразяват недоволството си от готвените промени в Закона за устройството на територията.

С готвените промени общинските съвети ще могат да приемат наредби, уреждащи, управлението и вътрешния ред в гробищните паркове, реда и условията за погребения и кремации и други дейности, като в тези наредби ще се определят и изискванията към търговците, извършващи погребални, строително-монтажни и каменоделски услуги.

 

 

Според протестиращите така се премахва конкуренцията. За това настояват за изцяло нов закон. Шествието на катафалките премина и пред Народното събрание.

Подобни наредби на Столична община няколко пъти са падали в съда, каза Атанас Аргиров от Съюза на погребалните фирми и добави, че е необходимо да се изготви специален закон за обредно-траурната дейност.

Протестиращите се заканиха, че ако исканията им не бъдат чути от следващата седмица катафалките ще започнат да затварят централни столични булеварди.

“Искаме този текст да бъде оттеглен. Да се продължи работата по създаване на единен национален закон за траурната дейност. Това е решението на тези толкова сложни обществени отношения. Прави се опит да се заобиколи решение на Върховния административен съд, с което се отмени част от наредбата за гробищните паркове в София, в която беше въведен регистрационен режим на фирмите, които работят на софийския пазар”, обясни Атанас Аргиров от Съюза на погребалните фирми в България.